Srbija je jedina država u Evropi u kojoj je prvi bezbednjak označen kao osoba umešana u šverc oružja i droge, kaže Jovan Rajić

To što je Aleksandar Vulin, povezan sa nelegalnom trgovinom oružjem i narkoticima bi trebalo da zabrine svakog građanina Srbije, smatra advokat Jovan Rajić.

Jovan Rajić

Pre nekoliko dana je Ministarstvo finansija SAD uvelo direktoru Bezbednosno-bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu sankcije što je za sada najveći međunarodni pritisak koji je režim Aleksandra Vučića imao. Bez sumnje Amerika želi od predsednika Srbije da vidi jasnije zauzimanje stava po pitanju međunarodnih odnosa.

Ono što je za ljude u Srbiji možda i značajnije jesu optužbe koje su amerikanci izneli obrazlažući svoju odluku – Vulin, jedan od najviših funkcionera bezbednosnog aparata države, sarađuje sa kriminalcima, trgovcima oružjem i narkoticima. Ovakve optužbe dolaze u danima kada se dešavaju pretresi u slučaju Jovanjica i neposredno nakon što je završena rasprava u republičkom parlamentu o smeni ministra policije Bratislava Gašića čije se ima jako često povezuje sa Jovanjicom.

„U Srbiji nažalost počinje da se gubi granica između države i mafije“, kaže za Mašinu advokat Jovan Rajić.

On dodaje da je mafija preuzela državu, a pojedinci iz vlasti su ušli u mafiju i međusobno jedni drugima pomažu u ostvarivanju pojedinačnih i zajedničkih ciljeva.

Rajić se osvrnuo i na pokušaje predsednika države Aleksandra Vučića da umanji štetu nastalu uvođenjem sankcija visokom državnom funkcioneru.

„Vučićeve izjave su usmerene na kontrolu štete i na objašnjavanje javnosti da ovo nije nikakav ozbiljan problem i da su sankcije Vulinu zapravo posledica njegovog nepokolebljivog stava oko (ne)uvođenja sankcija Rusiji“, rekao je Rajić za Mašinu.

Naš sagovornik je uveren da to da li će Vulin formalno biti smenjen ili ne zavisi isključivo od Vučićeve procene od kakve odluke će imati veću korist, odnosno, u ovom slučaju – manju štetu.

„Ključna je stvar, pak, što je Srbija jedina država u Evropi, a verovatno i u Svetu, ne računajući vojne hunte, u kojoj je prvi bezbednjak u zemlji zvanično označen kao osoba umešana u šverc oružja i droge, od strane najmoćnije države na svetu. To treba da duboko uznemiri svakog njenog građanina“, zaključuje Rajić.

M.M.

Prethodni članak

Još jednom o kucama, macama i deci

Ruskom antiratnom aktivisti zabranjen ulazak u Srbiju

Sledeći članak