Stopirana prodaja Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ kod Prijepolja

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je danas obustavila postupak prodaje preduzeća „Putnik Prijepolje“ čime se za sada odustaje i od privatizacije Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ koji je kao deo ovog preduzeća takođe bio „na prodaju“.

Agencija je prethodno zakazala prodaju ovog preduzeća i kompleksa „Boško Buha“ za petak, 28. januar što je bio novi pokušaj privatizacije nakon što se 2019. odustalo nakon pritiska javnosti.

I ovog puta se javnost uznemirila zbog potencijalnog otuđenja kompleksa na Jabuci kod Prijepolja, a seriju reakcija je pokrenulo Društvo konzervatora Srbije.

Inicijativa za obnovu Memorijalnog kompleksa Boško Buha je pozdravila današnju odluku da se odustane od prodaje Memorijala na Jabuci. Iz ove inicijative traže od nadležnih institucija „da pronađu trajno rešenje za ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja“.

„Iako je dobro da nije došlo do prodaje Memorijalnog kompleksa, nije rešenje ni da kompleks ostane u stečajnoj masi. Usled ovakve situacije, Spomen dom i drugi objekti u sklopu kompleksa aktivno propadaju i njihova obnova postaje sve skuplja i komplikovanija“, kaže se u saopštenju Inicijative.

Oni traže od države da odmah preduzme odgovarajuće korake i vrati Memorijalni kompleks u javno vlasništvo, obnovi ga i ponovo uspostavi obrazovne, rekreativne i druge sadržaje za decu.

M.M.

Prethodni članak

Meštani Gornjih Nedeljica na oprezu nakon sastanka u Vladi

„Promena mora krenuti od nas radnica i radnika u nauci“

Sledeći članak