Štrajk u fabrici Falk Ist u Knjaževcu, sindikat poručuje do ispunjenja zahteva

Radnici fabrike Falk Ist (Falc East) iz Knjaževca, danas, 02. juna 2023. godine, u 06.50 časova, unutar kapije fabrike stupili su u ranije najavljeni štrajk zahtevajući povećanje zarada za 10 posto, saopštava sindikat Sloga.

Štrajk u fabrici Falk Ist u Knjaževcu

Štrajk u fabrici Falk Ist predvodi sindikat Sloga, reprezentativni sindikat u ovoj fabrici, navodi se u saopštenju.

Pored povećanja neto zarade za 10 posto, radnice i radnici traže i povećanje mesečnog stimulansa sa sadašnjih 2000 na 5000 dinara, kao i uvećanje iznosa za topli obrok sa sadašnjih 150 na 200 dinara. Uz to, traže i garancije o progresivnom povećanju zarada do nivoa od 70 posto plate za život u narednim godinama, poručuju iz sindikata.

Kako se navodi u saopštenju, sindikat je radničke zahteve predstavio rukovodstvu fabrike početkom godine, ali je nakon niza neuspešnih pregovora krajem maja jednoglasno doneta odluka da se iz pregovaranja pređe u štrajk.

„Većina radnica i radnika u Falk Ist-u radi za minimalac ili zarade neznatno više od minimalca što je gotovo tri puta niže od plate za život u Srbiji. Dodatno, ovogodišnje povećanje minimalne zarade ne pokriva rast cena uzrokovan inflacijom, pa je stvarni standard radnica i radnika niži nego prošle godine. Radnice i radnici smatraju da su njihovi zahtevi realni, čak i skromni u odnosu na rastuće troškove života u Srbiji.“ poručuju u saopštenju iz sindikata Sloga.

I upravo je zbog toga zahtev koji su radnici uspostavili i način na koji su formulisali veoma važan za razumevanje ne samo ovog štrajka već i ukupne situacije radnika i radnica u Srbiji.

Po prvi put se dešava da mera zahteva ne budu samo kratkoročna i minimalna poboljšanja (uslova rada, beneficija, sigurnosti na radu i slično) već se zahteva nešto gotovo revolucionarno i nešto što istorijski nismo videli više od trideset godina: zahteva se plata koja neće biti samo egzistencijalni minimum, zahteva se da rad ne bude izjednačen sa „siromaštvom“ a radnici sa sirotinjom te se na kraju zahteva dostojanstvenost rada. A to smo zaboravili, evo, više od trideset godina.

Druga stvar koju ovaj štrajk izdvaja od ostalih štrajkova i spontanih prekida rada koje smo poslednjih godina viđali je činjenica da je u pitanju daleko manje defanzivni štrajk: poslednjih godina (a možda i decenija) radnici štrajkuju uglavno braneći neka već postojeća prava koja im se oduzimaju i retkost je videti da radnici štrajkuju proaktivno koristeći svoj jedinstveni oblik moći – moći da zaustave proizvodnju.

Ovog puta radnice i radnici zaista traže neko osetno poboljšanje. Uz to mora se dodati da ove dve komponente, uzete zajedno možda i najavljuju jedan novi fenomen u radničkim borbama u Srbiji.

Pritisak na primarnog poslodavca povećava snagu štrajka

Ali da će ovaj štrajk biti nešto drugačiji ne najavljuje samo činjenica o jednoj vrsti novog oblika borbe već i to da su radnici uvideli sopstveni strukturni položaj unutar jednog proizvodnog lanca: Falk Ist u Knjaževcu je u vlasništvu kompanije Falc Spa u Italiji i proizvodi za neke od najluksuznijih evropskih modnih brendova i umesto da – kao što je do sada bilo uobičajeno – svoj bes i zahteve upute sopstvenom menadžmentu, oni su delovali daleko pametnije pa su u saopštenju naveli i da su svesni da su deo jednog globalnog lanca proizvodnje, te da njihov poslodavac nije samo Falk Ist iz Knjaževca već svi oni brendovi za koje oni proizvode te da su oni ti koji su na kraju odgovorni za njihovo stanje. I odatle još jedan pojam koji bi radnici u Srbiji mogli da uteftere i iskoriste u budućnosti: „primarni poslodavac“.

Drugim rečima, radničke borbe će u budućnosti biti efikasnije ukoliko se budu targetirali ne samo one fabrike sa kojima se imaju ugovori, već one kompanije za koje se proizvodi, te ako se uvidi da su one zapravo primarni odgovorni subjekt koji politikama plaćanja uzrokuju loše uslove u našim fabrikama.

Štrajk su u toku jučerašnjeg dana podržali mnogi i evropski sindikati, poput grčkog sindikata PAME i italijanskog USB koji će podrške štrajku poslati svojim vladama i drugim organizacijama u industriji obuće i tekstila kao snažnu podršku zahtevima kolega iz knjaževačkog ogranka Falk Ist-a koji se bave proizvodnjom obuće.

Podsetimo, početkom ove godine je ovaj sindikat u Falk Ist fabrici održao jednočasovni štrajk upozorenja.

Šrajk će se nastaviti do ispunjenja svih zahteva, poručuju iz sindikata Sloga.

I.P.

Prethodni članak

Smenjena v. d. direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“

Srbija se u regionu najlošije kotira po indikatorima stambenog siromaštva

Sledeći članak