Radnici Falk Ista u Knjaževcu zaustavili mašine na sat vremena, traže veće plate

Radnici i radnice pogona italijanske fabrike obuće „Falk ist“ u Knjaževcu su danas obustavili rad zaustavljanjem mašina na sat vremena. Jednočasovni štrajk upozorenja je organizovao sindikat „Sloga“ iz ove fabrike koji zahteva povećanje plata i bolje uslove rada.

Knjaževac

Kako kažu u sindikatu „Sloga“: „većina radnika u ovoj fabrici ima plate na nivou minimalca sa dodatkom za smenski rad, koji je u narastajućoj inflaciji i velikoj skupoći nedovoljan za pokrivanje najosnovnijih životnih troškova, poput hrane, struje i drugih komunalnih režija“.

Zbog toga oni ne isključuju i mogućnost radikalizacije nezadovoljstva organizovanjem protestnih okupljanja ispred fabrike pa čak i organizovanje štrajka ukoliko poslodavac ne prihvati njihove zahteve.

Podsećamo, radnici, zaposleni u italijanskom Falk Istu, koji je kupio nekadašnju fabriku obuće „Leda“ su takođe 2017. godine iskazali svoje nezadovoljstvo, kada je više od 600 zaposlenih u krugu fabrike održalo jednočasovni štrajk upozorenja sa zahtevima za zaključenje kolektivnog ugovora i smenu direktora proizvodnje, što je rezultiralo pregovorima i potpisivanjem kolektivnog ugovora.

Prethodni članak

Maloletnička delikvencija: Gde da bacim sidro i kažem – ovo je moj dom

Državljanstvo i isključivost u suvremenoj Mađarskoj

Sledeći članak