Štrajk u Juri – podrška od regionalne sindikalne mreže

Regionalni savet sindikata „Solidarnost“ je danas uputio podršku radnicima Jure u Leskovcu koji danima štrajkuju zahtevajući veće plate i bolje uslove rada.

„Pružamo punu podršku opravdanim zahtevima radnika kompanije Jura u Leskovcu koji danima, štrajkovima pokušavaju da upozore javnost i odgovorne na teške uslove rada u fabrici. Radnici zahtevaju da se poštuju njihova osnovna ljudska i radnička prava koja se neretko krše, da rade bez ucena i pritisaka od strane poslodavca“, stoji u saopštenju regionalne sindikalne mreže.

U „Solidarnosti“ smatraju da je takav odnos poslodavca prema zaposlenima u kompaniji koja ostvaruje ogromne godišnje prihode nedopustiv, te da se time krše ne samo lokalni zakoni, već i svi međunarodni standardi rada kao i brojne konvencije MOR-a.

„Očekujemo hitnu reakciju poslodavca u kompaniji, nadležnih institucija u Srbiji, ali i podršku međunarodnog i evropskog sindikalnog pokreta. Neprihvatljivo je da se u 21. veku krše osnovna radna prava, uslovi rada i da radnici ne mogu dostojanstveno da žive od svog rada“, kaže se u saopštenju.

Regionalni savet sindikata „Solidarnost“ čine: Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Savez slobodnih sindikata Slovenije, Savez samostalnih sindikata Srbije, UGS „Nezavisnost“, Savez sindikata Republike Srpske, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, Savez sindikata Crne Gore, Savez sindikata Makedonije i Konfederacija slobodnih sindikata Makedonije.

M.M.

Prethodni članak

Marijana Stojčić: „Zajednička nit svih konzervativnih i desnih politika je odbacivanje ideje da su ljudi jednaki i da svi, baš svi imaju pravo na dostojanstven život“

„Pamtimo kako su imperijalističke bombe ubijale i našu decu“: Protest za Palestinu u nedelju, 23. juna

Sledeći članak