Štrajk upozorenja radnika javnog prevoza u Novom Sadu

Foto: Aktron / Wikimedia Commons
Foto: Aktron / Wikimedia Commons

Danas je u Novom Sadu održan jednosatni štrajk upozorenja radnika Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća (JGSP).

Nezadovoljni niskim platama i lošim uslovima za rad, radnici najavljuju mogućnost potpune obustave rada ukoliko dogovori sa predstavnicima grada ne uspeju.

Štrajk upozorenja je organizovan danas u periodu od 13 do 14 časova, obustavljanjem saobraćaja, u kojem je učestvovalo sto sedamdeset vozača JGSP-a. Kao glavni razlog za štrajk navode niske plate zbog kojih im sve više kolega napušta posao.

Mi zbog niskih plata imamo već duže vreme konstantan odlazak vozača. Samo u zadnje dve godine je posao napustilo oko 150 vozača i prema našoj proceni, to se neće zaustaviti bez povećanja zarada i boljih uslova rada – za Mašinu je izjavio Obrad Tepić, predsednik sindikata “Nezavisnost” GSP i jedan od štrajkača.

Tepić dodaje da su štrajkači jutros razgovarali s rukovodstvom preduzeća jer i zakonski moraju početi sa pregovorima, ali su od njih dobili odgovor da povodom traženih zahteva ne mogu učiniti ništa jer nisu u njihovoj nadležnosti.

Današnji razgovor s rukovodstvom preduzeća nije prvi put da radnici nadležnima adresiraju svoje probleme. Oni su o poteškoćama na radu i pre današnjeg štrajka razgovarali s predstavnicima grada, ali tada nije došlo do bilo kakvog dogovora.

Pre nepuna dva meseca smo razgovarali sa gradonačelnikom Novog Sada gde smo između ostalog zahtevali povećanje zarada, obnovu voznog parka, zapošljavanje još ljudi i zaostalu isplatu odrađenih sati. Osim ovoga, tražili smo i smenu rukovodstva preduzeća jer smatramo da sa ovima sada ne možemo ostvariti dobro poslovanje – objašnjava Tepić.

Radnici poručuju da je sigurno da se na ovome neće zaustaviti, a u narednim danima će odlučiti da li će doći do ponavljanja štrajka upozorenja ili do generalnog štrajka ukoliko se zahtevi ne ispune.

O problemima sa kojima se suočavaju radnici javnih prevoznih preduzeća smo pisali i ranije.

Prethodni članak

Međunarodna podrška za slobodni i autonomni Afrin

Čitanje medija: buržoaska propaganda i fašizacija društva

Sledeći članak