Štrajk upozrenja kragujevačkih oružara

fabrika zastava oružje
Proizvodna hala fabrike Zastava oružje tokom današnje obustave rada; Sindikalna organizacija Zastava oružje
Proizvodna hala fabrike Zastava oružje tokom današnje obustave rada; Sindikalna organizacija Zastava oružje

Radnici fabrike Zastava oružje iz Kragujevca održali su danas štrajk upozorenja.

Sindikalna organizacija Zastava oružje pozvala je radnike na jednosatni štrajk upozorenja, jer nadležni ignorišu njihova ukazivanja na loše stanje u ovoj fabrici. Oni poručuju da neće pristati na neizvesnost i nastavak drastičnog urušavanja životnog standarda.

U današnjoj obustavi rada je učestvovalo 99% zaposlenih koji su bili na radnom mestu, odnosno i veliki broj radnika i radnica koji nisu sindikalno organizovani – navode iz sindikata.

Prema jučerašnjem saopštenju štrajkačkog odbora, glavni zahtev zaposlenih je pozivanje na odgovornost direktora Milojka Brzakovića i ostalih lica koji su odgovorni za probleme u namenskoj industriji.

Neki od problema na koje sindikat skreće pažnju su neisplaćivanje bonusa radnicima, zaduživanje fabrike, gašenje profitabilnog programa proizvodnje, raskidanje ugovora na štetu preduzeća i loša politika zapošljavanja.

Tako, iako se država hvali dobrim profitom od prodaje oružja, isplata radničkih bonusa u ovoj firmi se zaobilazi. Radnici s pravom ističu zahtev za isplatom bonusa od po 25.000 dinara po zaposlenom, pošto bez njih stvorena vrednost ne bi ni postojala.

Aktuelni direktor Zastava oružje deli pro privatizacioni stav državnog vrha Srbije. Suprotno tome, sindikati okupljeni u grupaciju Odbrambene industrije Srbije (OIS) izjasnili su se protiv privatizacije namenske industrije u zajedničkom saopštenju sredinom prošle godine, ističući da će „stati u odbranu svojih fabrika“.

Privatizacija namenske industrije biće omogućena nakon usvajanja Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme. OIS se protivio Nacrtu tog zakona kao i načinu na koji je on uveden u skupštinsku proceduru, nakon čega je Ministarstvo odbrane pozvao sindikate na nastavak pregovora.

Nakon sastanka predstavnika OIS i Ministarstva, sindikati su dobili obećanje da će država zadržati najmanje 51% vlasništva u svim fabrikama naorušanja. Usvajanje dotičnog zakona predviđa se za mart ove godine, međutim dato obećanje Ministarstva još nije otklonio sve sumnje sindikata u privatizaciju fabrika oružja.

Prethodni članak

Video: Organizovanje u medijima

Video: Ponovno promišljanje sindikata

Sledeći članak