Stranke evropske levice podržavaju formiranje leve partije u Srbiji

Transformaciju nekadašnje Socijaldemokratske unije u Partiju radikalne levice pozdravile su brojne stranke evropske levice, ali i stranke iz regiona, navode iz PRL.

U prvih mesec dana od formiranja Partije radikalne levice, brojne leve partije iz Evrope izrazile su svoju podršku uspostavljanju novog političkog aktera u Srbiji i iskazale spremnost za buduću saradnju, navodi se u saopštenju Odbora za međunarodnu saradnju Partije radikalne levice.

Kako se navodi u saopštenju, formiranje PRL su podržale stranke iz regiona, poput Radničke fronte iz Hrvatske i slovenačke Levice.

Sa velikim zadovoljstvom smo dočekali vijest o formalnom pokretanju PRL, navodi se u pismu koje je uputila Radnička fronta iz Hrvatske.

Slovenačka partija Levica takođe je čestitala na osnivanju nove leve partije:

Srbiju smatramo ključnom u formiranju politike koja bi predstavljala alternativu privatizaciji, degradaciji radničkih prava, deregulaciji i neokolonijalnim politikama koje smo iskusili posle raspada zajedničke države.

Podrška Partiji radikalne levice stigla je i od drugih partija i organizacija iz Evrope.

Srećko Horvat je, ispred pokreta Diem25, čestitao na formiranju Partije radikalne levice i izrazio otvorenost ovog pokreta za buduću saradnju, navodi se u saopštenju.

Kako kažu u PRL, Jorg Šindler, generalni sekretar nemačke partije Die Linke (Levica), u pismu podrške naglasio je solidarnost sa PRL u borbi za demokratsko i pravedno društvo.

U uslovima sveobuhvatnijeg pomeranja evropske politike udesno, mišljenja smo da je pojava nove leve organizacije od velikog značaja i da je to ujedno i prilika da se regresiji suprotstavimo snažnom političkom alternativom koja radi u interesu naroda, naglasio je Šindler.

Left Unity (Levo jedinstvo), partija iz Velike Britanije koja je nastala na inicijativu poznatog reditelja Kena Louča, takođe je pozdravila osnivanje Partije radikalne levice.

Kao aktivni deo Partije evropske levice, sa oduševljenjem smo dočekali vest o vašem razvoju i radujemo se zajedničkom radu u budućnosti, navedeno je u njihovom pismu.

Poslednje u nizu pisama podrške Partiji radikalne levice stiglo je od Hajnca Birbauma, predsednika Evropske levice koja okuplja veliki broj partija radikalne levice u Evropi. „Nakon uspešnog osnivanje levih partija u Sloveniji i Hrvatskoj nastaje novi partner za Evropsku levicu u bivšoj Jugoslaviji,“ ističe Birbaum. On izražava nadu da će „Partija radikalne levice biti važan akter u razvoju progresivne politike u Srbiji, a samim tim i u Evropi“.

Iz Partije radikalne levice saopštavaju da će zajednički rad sa strankama levice u regionu, koji je započet usvajanjem Deklaracije o regionalnoj solidarnosti, nastaviti.

Podsetimo, Deklaraciju o regionalnoj solidarnosti inicirale su tadašnja Socijaldemokratska unija a sada PRL, Levica iz Slovenije, Radnička fronta i Nova ljevica iz Hrvatske. Povod za predlaganje ove deklaracije bila su socijalne i ekonomske posledice pandemije koronavirusa. Prema inicijatorkama, zbog COVID-19 samo se brže produbljuju problemi u društvu koji su i inače bili prisutni.

I.P.

Prethodni članak

„Napredak u magli“: dvadeset pet samouprava u Srbiji je ukinulo budžetski fond za ekologiju

Dragićević-Šešić: Svako gušenje slobodne reči je opasno, ali agresija na slobodu umetničkog izražavanja je još opasnija

Sledeći članak