Sud odbacio tužbu protiv sindikalca iz Jure Predraga Stojanovića

Osnovni sud u Leskovcu je pre nekoliko dana Predragu Stojanoviću uručio presudu po kojoj se odbacuje tužba Olivere Cakić, takođe radnice Jure iz Leskovca, protiv predsednika Samostalnog sindikata u ovoj fabrici Predraga Stojanovića.

Predrag Stojanović

Do pokretanja tužbe je došlo nakon što je Stojanović u aprilu ove godine dobio otkaz zbog „povrede radne discipline“ nakon što je u javnosti iznosio podatke o radnim uslovima u fabrici i onemogućavanju sindikalnog organizovanja.

Cakić koja je pokrenula tužbu protiv Stojanovića je predsednica tzv. saveta zaposlenih „Južna Koreja za Južnu Srbiju“ koji, kako smatraju iz sindikata, predstavlja produženu ruku menadžemnta i služi pacifikaciji nezadovoljstva radnika i radnica koje je kulminiralo tokom epidemije koronavirusa. Stojanović je u javnost izneo sumnje da savet zaposlenih nesavesno troši novac namenjen za pomoć zaposlenima.

Na poslednjem ročištu u ovom postupku su svi svedoci negirali da je Stojanović verbalno napadao i vređao Cakić, zbog čega je i tužen, tako da je sud odlučio da odbaci ovu tužbu.

„Čekamo osam dana da vidimo da li će se tužilja žaliti Višem sudu, verovatno neće pošto su svi svedoci negirali navode o napadima“, rekao je Stojanović za Mašinu.

On kaže da je iskreno zadovoljan presudom. „Prosto to što je napisano u tužbi je zaista grozno i svako ko to vidi bi pomislio da sam jako loša osoba“, kaže Stojanović.

On smatra i da je ovo ohrabrenje za ljude u sindikatu i sindikalni pokret generalno.

„Mnogi se plaše suda i pravde, prosto kompanije su toliko moćne da upravljaju sistemom, tako da ova presuda uliva neku nadu“, zaključuje Stojanović.

O teškim uslovima rada u kompaniji Jura je dosta pisano prethodnih godina, a radničko organizovanje je dobilo zamah prethodne godine u jeku epidemije koronavirusa o čemu su radnici ove kompanije pričali i za Mašinu.

M.M.

Prethodni članak

Solidarno sa Ženama u crnom protiv mržnje

Italijanska kompanija Vali otpušta radnice u Valjevu i Loznici

Sledeći članak