Sukob meštana i privatnog obezbeđenja investitora u Rakiti

Izvor: Odbranimo reke Stare planine / Facebook
Borba meštana u Rakiti, foto: Milica Stamenković / Odbranimo reke Stare planine / Facebook

Meštani sela Rakita, u kojem se gradi vodozahvat derivacione mini hidroelektrane, danas su se sukobili sa privatnim obezbeđenjem investitora Gorana Beljića.

Do guranja između radnika obezbeđenja, meštana i aktivista neformalnog udruženja „Odbranimo reke Stare planine”, došlo je nakon što su radnici pokušali da nastave sa radovima na vodozahvatu. Na licu mesta bila je prisutna i policija, pa nije došlo do ozbiljnijih sukoba.

Ovi događaji su samo nastavak napete situacije u selu Rakita, gde meštani i aktivisti već danima organizuju straže, kako bi sprečili nastavak radova i sačuvali Rakitsku reku i lokalni put, koji je ugrožen izgradnjom vodozahvata.

Pritisci od strane investitora na meštane i aktiviste postaju sve ozbiljniji, a da pri tome izostaju bilo kakve reakcije nadležnih institucija. Da se situacija polako otima kontroli ukazuje i činjenica da je pre četiri dana ispred privatne kuće u kojoj su bili smešteni radnici koji rade na izgradnji vodozahvata, nađena neeksplodirana ručna bomba. Prema rečima meštana, bombu su uklonili specijalci.

Protiv nekolicine meštana, uključujući i Desimira Stojanova predsednika mesne zajednice Rakita, investitor Goran Beljić podneo je krivične prijave za ometanje radova i protiv njih se trenutno vode postupci u pirotskom sudu.

Po svemu sudeći, meštani neće odustati od borbe za svoju reku. Veoma važnu pomoć pružaju i aktivisti „Odbanimo reke Stare planine”, koji nastavljaju sa organizovanjem dežurstava u Rakiti.

R.K.

Prethodni članak

Građani Raške pokreću peticiju kako bi zaustavili dalju gradnju mini hidroelektrana

Slučaj Fronteks u Srbiji – granice rasta i razdora

Sledeći članak