Suvlasnica Galensa ogradila i državno zemljište, saznaje Odbranimo šume Fruške gore

Pokret Odbranimo šume Fruške gore dobio je potvrdu od Opštine Beočin da je Sanja Petrić ogradila zemljište koje je u vlasništvu države.

Parcela na fruškogorskom brdu Kesten ograđena kao deo imanja Sanje Petrić, suvlasnice Galensa, u državnom je vlasništvu, potvrdila je opština Beočin, a javlja portal 021. Informaciju o vlasništvu nad parcelom zatražio je pokret Odbranimo šume Fruške gore putem Zahteva za pristup informaciji od javnog značaja.

U pitanju su deset hektara zemljišta na Fruškoj gori koja nisu ni data u zakup, izjavila je za portal 021 Nataša Komljenović, arhitektkinja i članica Pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

„Odakle njima pravo da ograđuju državnu svojinu i da se ponašaju tako bahato prema Nacionalnom parku. Parcela se nalazi u zoni Nacionalnog parka i reč je o poljoprivrendom zemljištu. Oni su ga ogradili kao da je njihovo”, rekla je Komljenović za 021.

Prema Komljenović način na koji je suvlasnica Galensa stekla vlasništvo nad pojedinim parcelama na brdu Kesten je takođe u sukobu sa zakonom. Parcele koje su sada u vlasništvu Sanje Petrić bile su restitucijom vraćene Eparhiji sremskoj koja ih je razmenila s Petrić za zemljište u Beočinu. Budući da su parcele u Nacionalnom parku Fruška gora, po zakonu je moralo prvo da budu ponuđene Nacionalnom parku, objasnila je Komljenović za portal 021.

Podsetimo, suvlasnici Galensa Sanja i Nebojša Petrić pokrenuli su niz tužbi protiv aktivista – dve kolektivne protiv ekoloških pokreta i tri protiv Dragane Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

Pokret Odbranimo šume Fruške gore i Fruškać, udruženja koja se fokusiraju na zaštitu Fruške gore, su ranije naveli da je cilj Galensa s ovim tužbama da izvrši pritisak i zastraši ove organizacije, kao i da obeshrabri ostale građane i udruženja i zataška neregularnosti na teritoriji zaštićenog područja.

Područje Fruške gore o kojem je reč je brdo Kesten na kojem je Sanji Petrić dozvoljena izgradnja ugostiteljskog kompleksa od sedam hiljada kvadratnih metara.

Prema svedočenju aktivista bračni par Petrić je ogradio brdo Kesten žicom i time je ujedno blokirao tri javna puta koji ne mogu biti deo ničijeg privatnog vlasništva.

A.J.

Prethodni članak

Moramo da štitimo pravo na zdravu vodu

Privredni sud u Zrenjaninu doneo je rešenje o pokretanju stečaja nad Fabrikom vode

Sledeći članak