Svetski dan socijalne (ne)pravde: Predugo su ekonomski zahtevi nadmašivali ekološke i društvene potrebe

Međunarodne i domaće organizacije podsećaju na to da je socijalna pravda preduslov održivog razvoja društava – iliti njihovog samog opstanka.

Radnici u Južnoj Koreji

Treba uložiti dodatne napore u borbi protiv nejednakosti, diskriminacije i siromaštva u Srbiji, apeluje podovom Svetskog dana socijalne pravde Fondacija Centar za demokratiju. Sudeći po razmerama i učinkovitosti dosadašnjim naporima, mogli bismo prokomentarisati i – ikakve. Gotovo da nema potrebe ponavljati naslove koje ste u prilici da čitate na našem portalu: svaki dan sa dobom nosi novu gorčinu društvene nepravde i nerazumevanja državnih institucija za ovu problematiku.

„Važno je da od diskriminacije i socijalne isključenosti budu zaštićeni najranjiviji, posebno Romi i Romkinje, žene, osobe sa invaliditetom, stariji, da svima bude omogućen pristup kvalitetnom obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i drugim socijalnim uslugama u zajednici“, konstatuje se u saopštenju Fondacije Centar za demokratiju.

U ovoj organizaciji skreću pažnju na to da Srbija nema Strategiju socijalne zaštite. Neophodno je donošenje strategije koja će biti utemeljena na socijalnim pravima koja su građanima i građankama Srbije garantovana Ustavom i koja su propisana potvrđenim međunarodnim instrumentima.

„Zalažemo se za društvenu solidarnost i poštovanje jednog od ključnih principa Agende 2030 Ujedinjenih nacija ‚da niko ne bude izostavljen‘. Socijalna pravda, ravnopravnost, poštovanje ljudskih prava i sloboda, neophodni su uslovi za održiv razvoj društva i dostojanstven život svih građanki i građana“, konstatuje se. U demokratskom i pravednom društvu svi ljudi su ravnopravni i imaju jednak pristup pravima, društvenim resursima i mogućnostima za dostojanstven rad i razvoj, naglašavaju iz Fondacije Centar za demokratiju.

Međunarodna organizacija rada efektivno poziva na promenu sistema

„Predugo su ekonomski zahtevi nadmašivali ekološke i društvene potrebe. Ovo se mora promeniti. A promena mora početi s fokusom na socijalnu pravdu”, izjavio je povodom obeležavanja Svetskog dana socijalne pravde glavni direktor Međunarodne organizacije rada (MOR) , Gilbert F. Houngbo.

„Socijalna pravda znači politike i akcije koje stvaraju jednak pristup mogućnostima. To podržava zelenu tranziciju koja je pravdan i inkluzivna. Koja svima daje osnove za dostojanstven život”, reči su predsednika MOR-a.

„Imamo jedinstvenu priliku da savijemi luk istorije u korist socijalne pravde. Ali, to možemo postići samo zajedničkim radom. Zbog toga je MOR pokrenuo Globalnu koaliciju za socijalnu pravdu. Ova revolucionarna inicijativa već ima više od 100 partnera. To je jedinstvena, snažna koalicija, posvećena konkretnim promenama i izgradnji održive, pravedne, socijalno pravedne budućnosti”, izjavio je Houngbo.

Pozivajući na radikalnu promenu trendova, institucija i vrednosti koje iza njih stoje, želeći to ili ne Houngbo poziva na promenu društvenoekonomskog sistema.

I.K.

Prethodni članak

Sprečeno donošenje evropske direktive o platfomskim kompanijama

Kolektiv škole „Uroš Predić“ u Zrenjaninu zahteva od nadležnih institucija da oformi Radnu grupu

Sledeći članak