Tiha privatizacija vrtića: pokrenuta peticija za kvalitetne i bezbedne vrtiće

Roditelji, pedagozi i beogradski odbor stranke Zajedno su pokrenuli peticiju za kvalitetne i bezbedne vrtiće kako bi deca imala neophodno obrazovanje i negu.

Roditelji, pedagozi i beogradski odbor stranke Zajedno su pokrenuli peticiju za kvalitetne i bezbedne vrtiće kako bi deca imala neophodno obrazovanje i negu. U toku je prikrivena privatizacija beogradskih vrtića, upozoravaju pokretači peticije.

„Pre više meseci sindikati vaspitača dobili su upit kojih tehničkih kadrova, npr. kuvarica, servirki će da se oslobode, zbog čega su vaspitačice organizovale proteste, i uputile apel nadležnim organima, koje niko nije čuo. I onda je počelo. Zbog nezakonito niskih plata, koje su ispod minimalca, veliki broj pomoćnog i tehničkog osoblja napušta stalan posao. Kao posledica toga, danas su naši vrtići neuslovni, higijenski problematični i često nebezbedni“, navodi se u peticiji koju pokreću udruženo Roditelji, pedagozi i beogradski odbor stranke Zajedno.

Pre nekoliko dana u PU Dečiji dani, na Starom gradu, stiglo je zvanično obaveštenje o ukidanju obroka za decu s posebnim režimom ishrane budući da su neki zaposleni u kuhinji napustili svoja radna mesta, navodi se i dodaje da se broj zaposlenih u centralnoj kuhinji vrtića na Starom gradu se sveo sa osam na dve zaposlene kuvarice.

Jelena Dinić, medicinska sestra vaspitačica i urednica stranice Vrtić info za Mašinu potvrđuje da je u toku tiha privatizacija kuhinja i tehničke službe predškolskih ustanova.

„To se postiže perfidnim držanjem radne snage na ivici egzistencije protivzakonitim platama ispod minimalca. U tim neizdrživim uslovima radnici daju otkaz i time je žaba već napola skuvana. Za početak se kako vidimo ukidaju obroci za decu na posebnom režimu ishrane čime se fizičkim i materijalnim iscrpljivanjem roditelja guši pobuna u redovima roditelja nametanjem donošenja obroka. Osoblje se dodatno opterećuje čuvanjem kutija, kutijica i kesica i time takođe iscrpljuje, obim posla se povećava bez finansijske nadoknade za nosioce posla.“ kaže Dinić za Mašinu.

Roditelji upozoravaju na probleme

Nina Mihaljinac, majka i učesnica inicijative za odbranu vrtića za Mašinu kaže:

„Funkcionisanje obdaništa – institucije kojima poveravamo svoje najmlađe i navoljenije dok odlazimo na svoje poslove – mora da bude na visokim standardima, kako je po svedočenjima mnogih vaspitačica do nedavno i bilo: kontrola zapošljavanja kadrova na osnovu stručnosti i psihološkog testiranja, adekvatan broj dostojanstveno plaćenog osoblja i vaspitača i tehničkog i kuhinjskog, kuhinje u sklopu ustanova sa strogom sanitarnom kontrolom i hrana prema planu nutricionista, za svu decu, bez diskriminacije, i onu s posebnim režimom ishrane, obezbeđivanje osnovnih materijala neophodnih za rad (papiri, bojice, klompe za vaspitačice, toalet papir, maramice). Zahtevamo ulaganje u postojeći sistem, a ne reforme poput prelaska na ketering agencije, koje su pretnja za bezbednost i dobrobit naše dece.“

Kao jedan od problema navode se niska primanja, prema ovoj inicijativi mesečne plate servirki su ispod zakonski propisanog minimalca, tačnije oko 30.000 dinara. Govori se i o potpunom ukidanju kuhinje u predškolskim ustanovama, otpuštanju kadrova i prelazak na angažovanje firmi za ketering, čišćenje, transport i druge navode pokretači peticije:

„Sve ovo govori, ne samo o apsolutnoj nebrizi za predškolske ustanove i predškolsko obrazovanje naše dece, već i direktan uvod u puzajuću privatizaciju naših vrtića. Prvo će dugogodišnji kadar da oteraju, a potom i da dovedu spoljne firme za pružanje usluga koje će isisavati novac iz budžeta.“ navodi se.

Dinić za Mašinu upozorava da problemi prevazilaze niska primanja: „Spas se nudi angažovanjem keteringa. To nosi i bezbednosni rizik zato što je keteringu cilj profit, a na uštrb kvaliteta i sanitarne ispravnosti hrane. Što se tiče spremačica i servirki njihovo otpuštanje donosi i rizik plus koji se odnosi na fizičku bezbednost dece i vaspitača. One su te poznate i stalno prisutne, upućene u funkcionsanje vrtića. A kako se u realnom životu ne mogu izbeći redovna odsustva vaspitača tipa odmori, bolovanja, hitna medicinska stanja, povrede, nesreće, elementarne nepogode one su taj dodatni pojas bezbednosti da deca i vaspitači nikada ne ostanu nenadgledani.“

Ona dodaje da svaki vaspitač ili sestra u jaslama u idealnim okolnostima ostaje sama sa grupom minimalno dva sata unutar kojih ih obilaze samo servirke ili spremačice.

„I u svetlu nedavnih događaja u Odžacima vidimo da ustvari treba da se zadrži provereno osoblje a da se poboljša kontrola a ne da se angažuju danas jedna a sutra druga osoba jer agencija ne garantuje čak ni da ce iste osobe biti angažovane i na koje vreme. Sumnjam da ce radnici agencije u prekarnoj poziciji želeti da se zadržavaju na radnim mestima koja ne pružaju ni minimalnu socijalnu sigurnost a kamo li da se zainteresuju i uče druge veštine neophodne za bilo kakav kontakt sa decom“, rekla je Dinić.

Zahtevi peticije – hrana, zapošljavanje i prekid pritisaka na zaposlene

Zahtevi peticije bi vodili rešavanju ove situacije, navode pokretači, i oni se tiču toga da je svoj deci neophodno obezbediti hranu bez diskriminacije, uključujući i za decu sa posebnim režimom ishrane, povećanja broja zaposlenih kadrova i prekid svih pritisaka na vaspitače, roditelje i predstavnike roditelja u organizacionim telima.

Narodni poslanik Đorđe Miketić i beogradski odbor stranke Zajedno su jedni od pokretača ove inicijative.

„Usudili su se da kradu deci iz tanjirića, dok kuvarice i servirke za 160 sati mesečno – primaju 17.000 dinara. Ovo je brutalan pokušaj gradske vlasti da oteraju svo tehničko osoblje iz vrtića i pod hitno nabace sebi još koji posao preko spoljnih firmi koje će sada čistiti vrtiće i donositi hranu u paketima. Otpustiti ljude koji žive za decu i njihovu bezbednost, i zaposliti firme da bi se namako još koji milion. I to u sred ove društvene traume koja nas je sve ošamarila i ukazala da u našim obrazovnim i vaspitnim ustanovama – nešto nije dobro. Da su ljudi desetkovani i potplaćeni. Privatizacija vrtća pod parolom besplatni vrtići im neće proći“, kaže Miketić za Mašinu.

„Sistem obrazovnih i vaspitnih ustanova mora da bude državni prioritet. Tragedija u Ribnikaru, slučaj stranački zaposlenog vaspitača-pedofila u obdaništu u Odžacima – koliko žrtvi i opomena nam je potrebno?“, upitala se na kraju Mihaljinac.

Peticiju „Za spas beogradskih vrtića“ je moguće potpisati ovde.

Prethodni članak

Kraj kapitalizma: 89. Prolećna izložba ULUS-a

Kokanović: Vlasti da odluče da li im je bitniji uvoznički lobi ili milion i po poljoprivrednika

Sledeći članak