Transparentnost Srbija sumnja da je tender za zakup sportskog centra na Dorćolu namešten za porodicu Đoković

Grad Beograd je raspisao oglas za izdavanje u zakup sportskog kompleksa na Dorćolu sa uslovima kojima se izigrava svrha javnog nadmetanja jer može da ih ispuni jedna jedina firma koja je organizovala ovgodišnje teniske turnire ATP 250 i WTA 250, objavila je Transparentnost Srbija.

Sportski centar Milan Gale Muškatirović

U saopštenju Transparentnosti navodi se da je u javnom oglasu kojim se u dugoročni zakup nudi sportski centar „Milan – Gale Muškatirović“ (nekada „25. maj“) u Beogradu izostavljeno ime poznatog centra, a umesto njega navedeni samo brojevi katastarskih parcela i njihove površine.

U oglasu se takođe navodi da će se postupak davanja u zakup sprovesti i u slučaju da na tender pristigne samo jedna ponuda. Oglas istovremeno u praksi onemogućava da na njega odgovori više od jednog preduzeća, i to firme porodice Đoković. Naime, kako je apostrofirano u saopštenju, oglasom se postavljaju uslovi da ponuđač bude 1. pravno lice osnovano u Republici Srbiji, koje posluje najmanje godinu dana; 2. koje je organizovalo turnir serije ATP 250 ili WTA 250, u poslednjih 12 meseci, kao korisnik potrebnih licenci; 3. koje položi 6,3 miliona dinara depozita.

Sporni oglas objavila je 10. jula ove godine Komisija za poslovni prostor Sekretarijata za imovinske i pravne poslove Gradske uprave Beograda.

Transparentnost Srbija komentariše da propisi ne prepoznaju mogućnost postavljanja uslova koji se odnose na samog zakupca i ocenjuju da postavljanje takvih uslova ograničava konkurenciju. Ono je, stoga, nelogično jer za posledicu ima smanjenje zarade zakupodavca.

Sa druge strane, postavljanje takvoh uslova nije ni zakonom zabranjeno.

Iz Transparentnosti pojašnjavaju da Zakon o javnoj svojini ipak u Članu 7. predviđa da je dužnost svakoga ko odlučuje o stvarima u javnoj svojini da postupa kao dobar domaćin. To bi, smatraju, značilo da uslov koji se postavlja pred zakupca mora da bude relevantan, odnosno da služi ostvarenju svrhe ugovora.

„U skladu sa tim, legitiman uslov bi bio da je zakupac registrovan za obavljanje sportske delatnosti. Istovremeno, nije legitimno da se postavlja bilo kakav uslov koji je povezan sa organizacijom bilo kog teniskog turnira. Ovaj uslov je nelogičan čak i ako se gleda sadašnja namena prostora koji se daje u zakup. Veći i vredniji deo objekata i zemljišta čine zatvoreni i otvoreni bazeni i sale za vežbanje, a manji se sastoji od teniskih terena na otvorenom prostoru.“

Kao poseban pokazatelj da je u pitanju nameštanje u saopštenju Transparentnosti Srbija se navodi da kao uslov nije postavljeno da je budući zakupac organizator turnira tipa ATP 250 ili vrednijeg.

„To znači da je Komisija za poslovni prostor grada Beograda smatrala nepoželjnim da dorćolske terene zakupi neki od organizatora turnira serije ATP500, ATP1000, pa čak i firmi koje su u prošloj godini organizovale Rolan Garos, Vimbldon, US i Australija Open!“, navodi se u saopštenju i komentariše to kao apsurd.

Transparentnost Srbija upozorava javnost i na to da je oglas formulisan tako da firma porodice Đoković može da uzme SC „Milan – Gale Muškatirović“ i po znatno nižoj ceni od one koja se istovremeno u oglasu navodi kao najniža cena zakupnine.

Zbog svega navedenog Transparentnost Srbija ocenjuje da je gradska komisija raspolagala javnim sredstvima nedomaćinski i netransparentno.

I.K.

Prethodni članak

Ko ima pravo da bude jak(a): treninzi kao sredstvo da budemo u kontaktu sa samim sobom

Geoks odlazi, radnici protestuju

Sledeći članak