Treći protest advokata povodom smena tužiteljki najavljen za 10. mart

Advokati predali inicijativu za razrešenje Dolovac, Stefanovića i Marić, a Policijski sindikalni savez krivičnu prijavu protiv Stefanovića

Organizatori protesta „Ne damo naše Laure“ predali su Državnom veću tužilaca inicijativu za razrešenje Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac, Višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i Prvog zamenika višeg javnog tužioca u Beogradu Brankice Marić. Njihove ostavke advokati zahtevaju nakon smena tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović. Inicijativa je predata na pisarnicu DVT osmog marta u devet časova.

Savović i Paunović su, podsetimo, premeštene iz odeljenja Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije u odeljenje opšteg kriminaliteta, nakon što je slučaj EPS, na kome su radile, rezultirao hapšenjima šest odgovornih lica.

Advokat Čedomir Kokanović, jedan od organizatora protesta „Ne damo naše Laure“, je za agenciju FoNet povodom predavanja inicijative izjavio da se time pokreće formalni proces i Državnom veću tužilaca daje formalni osnov da postupa u skladu sa zakonom i donese odluke koje javnost od njih traži.

Zahtevi za smenu Dolovac, Stefanovića i Marić izneti su na protestu protiv smena tužiteljki, održanom 2. marta u Beogradu pod nazivom „Ne damo naše Laure“. Organizatori su tada nadležnima javno poručili da im daju rok od pet dana da reaguju na zahteve. Prethodni protest održan je neposredno nakon smena tužiteljki, 25. februara.

Kokanović je za FoNet prokomentarisao da su, po saznanjima organizatora protesta, u međuvremenu pokrenute neke procedure, ali da nije jasno koje i da ne znaju šta se u institucijama dešava.

Ivan Ninić, takođe organizator protesta, je za N1 objasnio da je organizacioni odbor do sedmog marta čekao reakciju DVT, ali da su nakon isteka zadatog roka rešili da konkretizuju svoju akciju. Kako je naglasio, shodno Zakonu o javnom tužilaštvu svako može inicirati razrešenje javnog tužioca.

Organizatori građane i kolege pozivaju i na novi protest, koji će biti održan ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, 10. marta u 16 časova.

Podsetimo, zamenica javnog tužioca Bojana Savović je premeštena nakon što je predmet koji je u posebnom odeljenju vodila doveo do hapšenja šest lica koja se sumnjiče za to da su oštetili Elektroprivredu Srbije za 7,5 miliona dolara tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B. Njena koleginica Jasmina Paunović, koja je radila na drugom delu istog predmeta, premeštena je iz posebnog odeljenja nakon što je odbila naređenje nadređenih da za svaki korak, uključujući i kontaktiranje službenika MUP-a, traži njihovo odobrenje. Za ovu naredbu Paunović je ocenila da „zadire direktno u samostalnost i integritet“ tužilaca.

Na aktuelna dešavanja u tužilaštvu reagovao je i sindikat policije, čiji predstavnici su podneli krivičnu prijavu protiv Stefanovića. Kako piše Vreme, u Policijskom sindikalnom savezu smatraju da je Stefanović izvršio niz krivičnih dela prema svojim podređenima: „sklanjani su iz Odeljenja za organizovani kriminal, degradirani su u svojoj službi, a pokušalo se i da se ometa i samostalnost u radu“.

Isti izvor navodi da u krivičnoj prijavi protiv Stefanovića koju je predao potpredsednik Policijskog sindikalnog saveza stoji da je „Stefanović izvršio niz krivičnih dela prema svojim podređenima“, a tiču se dva člana zakona – ometanje pravde i zabrana zlostavljanja i mučenja. „Elemente mučenja i zlostavljanja“ Sindikat nalazi u šikaniranju, zakazivanju posebnih sastanaka i nemogućnosti da se napreduje u službi, prenosi Vreme.

Prethodnih dana mediji su došli do saznanja da je zamenica javnog tužioca Milena Božović počela sa prikupljanjem potpisa podrške Savović i Paunović, ali i da su nadređeni od nje zahtevali da se o tome izjasni. Organizatori protesta advokata komentarišu da je pravo na pokretanje peticije garantovano i samim Ustavom. „Želim da verujem da će preovladati razum kod Stefanovića i da neće ući u obračun sa koleginicom koja je počela da prikuplja potpise“, prokomentarisao je Ninić tim povodom za N1.

I.K.

Prethodni članak

Tako je svima nama ženama: zato svi na večerašnji Marš

Francuska: masovni protesti i štrajkovi protiv omražene penzione reforme

Sledeći članak