Trinaesti Beldocs u offline i online izdanju

Trinaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs održaće se u hibridnoj verziji – offline i online – od 3-10. septembra. Klasične projekcije će biti organizovane u skladu sa epidemiološkim preporukama, na 7 lokacija u Beogradu. Mašina poklanja dvanaest karata za tri filma.

Ovogodišnji Beldocs predstaviće 135 filmova i VR sadržaja u 17 kategorija. Takmičarski program se, kao i proteklih godina, održava u međunarodnoj i domaćoj selekciji. Većina filmova će tokom trajanja festivala moći da se gleda i online, na platformi Cinesquare.

U saradnji sa festivalom Beldocs Mašina i ove godine poklanja dvanaest karata za tri filma is selekcije: film Kolektiv iz kategorije I kao Integritet te dva filma iz kategorije Međunarodni takmičarski program: Kretanja obližnje planine i Cheche Lavi (U potrazi za životom).

Da biste dobili karte šerujte ili retvitujte naš tekst, a u komentaru napišite koji film želite da gledate. Dobitnici će karte moći da preuzmu 15 minuta pre projekcije na štandu Beldocsa u prostoru gde se projekcija održava.

U nastavku možete videti opise ovih filmova kao i mesto i vreme projekcija.

Kolektiv“, Alexander Nanau, 2019, 109′ (5. septembar u 22.00, Letnja scena na Kalemegdanu, iza Galerije Prirodnjačkog muzeja).

Godine 2015. u požaru u bukureštanskom klubu „Kolektivˮ bilo je 27 mrtvih i 180 povređenih. Ubrzo, više žrtava opekotina počinje da umire u bolnicama od rana koje nisu bile opasne po život. Tada lekar uzbunjivač daje informacije timu istraživačkih novinara. Jedno otkriće dovodi do drugog, dok novinari počinju da otkrivaju ogromne prevare u zdravstvu. Kada novi ministar zdravlja biva imenovan, on omogućava do tada neviđen uvid u njegove napore na reformi korumpiranog sistema, ali i prepreke s kojima se suočava. (Dva puta po dve karte)

Foto: Kretanje obližnje planine / Beldocs

Kretanja obližnje planine“, Sebastian Brameshuber, 2019, 86′ (7. septembar u 22.00 – Letnja scena na Kalemegdanu, iza Galerije Prirodnjačkog muzeja)

Daleko od trke za tehnološkim inovacijama, kartelne konspirativnosti u industriji auto-delova i zloslutnoj interakciji marketinga i nivoa emisija, u podnožju rudnika Ercberg u Štajerskoj (centralna zapadna Austrija) može se naći sektor automobilskog tržišta koje još uvek nije tako otuđeno. Nigerijski imigrant u Austriji Klif kupuje stare automobile kako bi ih rastavio i rasporedio njihove delove u oronulom skladištu u šumi pokraj auto-puta, pre nego što ih preuredi i uputi u svoju bivšu domovinu. (Dva puta po dve karte)

Cheche Lavi“, Sam Ellison, 2019, 76′ (10. septembar u 22.00; Letnja scena Kalemegdan, iza Galerije Prirodnjačkog muzeja)

Chèche Lavi je lirski portret dvojice haićanskih migranata, Robensa i Džejmsa, koji se zatiču na američko-meksičkoj granici, bez ikakvog načina da nastave svoj put i bez ikoga na koga bi mogli da se oslone, osim jedan na drugog. Tiha, neočekivana nežnost njihovog prijateljstva blista u epicentru neshvatljive geopolitičke oluje, čak i dok se njih dvojica kreću ka drastično drugačijim budućnostima… A na horizontu se uzdiže novi zid. (Dva puta po dve karte)

Sve projekcije i prateći događaji biće održani u potpunosti u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

I.K.

Prethodni članak

Protest u Novom Sadu zbog otpuštanja na Radio-televiziji Vojvodine

Posrbljavanje Beograda

Sledeći članak