Turska: uverljiva pobeda opozicije na ponovljenim izborima u Istanbulu

Foto: Marko Miletić / Mašina

S približno 800.000 glasova razlike, Ekrem Imamoglu, kandidat Republikanske narodne stranke (CHP) je odneo uverljivu pobedu na ponovljenim izobrima u Istanbulu.

Ova pobeda nad kandidatom Erdoganove vladajuće partije ima izuzetnu težinu budući da se dogodila u najvećem i najznačajnijem gradu Turske, u kojem je ujedno i počela uzlazna putanja političke karijere sadašnjeg autoritarnog predsednika Turske. Erdogan je 1994. bio izabran za gradonačelnika Istanbula, i ovo je prvi put da je njegova stranka izgubila vlast u tom gradu.

Regularni lokalni izbori u Turskoj održani su krajem marta, a Vrhovni izborni savet Turske je poništio izborne rezultate u Istanbulu početkom maja. Tada je razlika između kandidata CHP i Stranke pravde i razvoja (AKP) bila oko 13.000 glasova. AKP je zahtevao poništavanje rezultata uz optužbu da je opozicija pokrala izbore.

Podsećamo, zahtev za poništenjem izbornih rezultata u Istanbulu nije bila jedina intervencija u ishode lokalnih izbora koja je izvršena na zahtev Erdoganove stranke. Takođe, odlukom Vrhovnog izbornog saveta Turske, levičarskoj partiji HDP onemogućeno je da upravlja u većini opština u kojima je odnela izbornu pobedu.

A.J.

Prethodni članak

Šta se dešava sa klimom?

U jučerašnjoj poplavi ugrožen Dom kulture „Studentski grad“

Sledeći članak