U rudniku Soko većina poginulih i povređenih rudara iz Aleksinca

U rudniku je zarobljeno još dvadesetak rudara aleksinačke smene, javljaju reporteri sa terena. Radi se o kraju čijem stanovništvu je urezana u sećanje najveća rudarska nesreća u Srbiji, koja se dogodila 1989. upravo u Aleksinačkim rudnicima.

U eksploziji u rudniku mrkog uglja „Soko“ kod Soko Banje u ranim jutarnjim časovima stradalo je osam rudara, oko dvedeset je povređeno, dok je u rudniku zarabljeno još dvadesetak rudara, javljaju reporteri RTS-a.

U trenutku eksplozije u smeni je bilo 49 rudara, većinom iz Aleksinca, budući da se radilo o aleksinačkoj smeni, za RTS je potvrdio Direktor Doma zdravlja Aleksinac, Rodoljub Živadinović.

Direktor Opšte bolnice u Aleksincu, doktor Goran Vidić, izjavio je da su četiri ekipe Doma zdravlja Aleksinac na terenu, kao i ekipe iz Zaječara i Knjaževca koje su uključene.

„Teška je situacija ovde, tu je i rodbina, ljudi su uznemireni. Nama nije nažalost prva nesreća. Aleksinac i okolina su poznati po tome, to se sada ponovilo“, navodi Vidić.

Kako mediji navode, jedna od najvećih nesreća koja se dogodila u rudniku „Soko“, rudniku otvorenom davne 1908. godine, dogodila se 1998. godine i tom prilikom odnela je 29 života.

No, ono na šta izjave doktora Gorana Vidića upućuju, je pamćenje stanovnika aleksinačkovog kraja na najveću rudarsku nesreću u Srbiji, koja se dogodila 1989. godine upravo u Aleksinačkim rudnicima. Tada je poginuo 91 rudar od trovanja ugljen-monoksidom, od ukupno 178 rudara koji su tog dana otišli na svoj radni zadatak.

To je bila jedna od najvećih rudarskih nesreća u bivšoj Jugoslaviji, nakon koje je rudnik, koji je nekada bio okosnica razvoja privrede u tom delu Srbije, ubrzo zatvoren,  a naselje napušteno.

V.K.

Prethodni članak

Najveći zagađivači obećavaju da će se zauzeti za borbu protiv klimatskih promena, ali svoje reči ne sprovode u dela

Juče ponovo štrajk u blizu 600 škola širom Srbije

Sledeći članak