Uber i Deliveroo su pravi poslodavci, a ne servis za samozaposlene, pokazuje analiza Evropske konferencije sindikata

Ako se bude usvojila i primenila Direktiva Evropske komisije o popravljanju uslova rada platformskih radnika, najveće platforme u Evropi neće moći da svoje radnike tretiraju kao samozaposlene.

protest dostavljača koji rade preko aplikacija

Evropska konferencija sindikata (EKS) je nedavno objavila analizu koja pokazuje da najveće platforme koje posluju u Evropi padaju na testu koji predviđa predlog Direktive Evropske komisije iz decembra. Analiza Evropske konferencije sindikata je pokazala da bi se, ako se primene predloženi kriterijumi, poslodavcem smatrali Amazon Mechanical Turk, Uber, Glovo, Deliveroo i Cuideo.

Podsetimo, Evropska komisija je početkom decembra predložila pet kriterijuma za određivanje da li je neka platforma zapravo poslodavac, ili se može smatrati da posreduje u angažovanju samozaposlenih lica. Platforme koje zadovoljavaju bar dva od pet kriterijuma smatraće se poslodavcem i od njih će se zahtevati da zaposlenima obezbede uživanje radnih prava, uključujući pravo na minimalnu zaradu, kolektivno pregovaranje, radno vreme, zdravstvenu zaštitu, pravo na plaćeno odsustvo, bolji pristup zaštiti od nesreća na radu, naknade u slučaju nezaposlenosti ili bolovanja kao i garantovane penzije.

Platforme će, takođe, morati da dostavljaju podatke o svojim aktivnostima i zaposlenima sa institucijama zemalja u kojima posluju. Kao što smo već pisali, ako se Direktiva usvoji, menadžment ovih kompanija bi morao da prihvati status poslodavca ili da na odluku EK ulaže žalbu, dok su do sada radnici bili u poziciji da sami dokazuju da su zaposleni.

EKS, ipak, u ovim povodom izdatom saopštenju skreće pažnju na to da kriterijumi koje predlaže EK nisu u potpunosti zadovoljavajući, odnosno da u predlogu Direktive još ima „rupa“ koje bi platforme mogle da iskoriste da izbegnu svoje obaveze. Sekretar EKS Ludovik Voet je upozorio i na to da će platforme svakako pokušati da se izvuku.

„Platforme će se potruditi i uložiti puno novca u to da pokušaju da prevare testove koje im postavlja EU kako bi zadržale poslovni model zasnovan na eksploataciji ljudi“, izjavio je Voet.

Evropska konferencija sindikata zato apeluje na poslanike  i ministre u EU da usavrše predlog direktive tako da onemoguće platformske kompanije da varaju svoje radnike i preduzeća koja poštuju pravila, a na platforme da sa sindikatima uđu u pregovore o pristojnim platama i uslovima rada za svoje zaposlene.

I.K.

Prethodni članak

Nacrtom PGR-a Beograda se legalizuju nezakoniti planovi detaljne regulacije

Ne davimo Beograd: Vlast pravi lažne zelene organizacije da bi smanjila podršku koaliciji MORAMO

Sledeći članak