Usvojen zakon o istopolnim zajednicama u Crnoj Gori

Izvor: Queer Montenegro / Facebook

Zakon o istopolnim zajednicama izglasan je juče, 1. jula u Skupštini Crne Gore kojim će istopolna partnerstva imati jednaka prava kao i heteroseksualna.

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola izglasan je juče u Skupštini Crne Gore. Predlog zakona o istopolnom partnerstvu podržala su 42 poslanika, vladajuće Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata, kao i opoziciona Socijademokratska partija. Zakon će početi da se primenjuje za godinu dana.

Usvajanje ovog Zakona donosi niz promena u svakodnevnom životu istopolnih zajednica, koje podrazumevaju sva ona prava koja su do sada bila priznata i prepoznata samo heteroseksualnim parovima. Pored toga što od sada zakonski mogu da ostvaruju prava iz zdravstvene i socijalne zaštite, u Zakonu je posebno normirano i izdržavanje između partnera/ki, a regulisani su i imovinski odnosi.

Ovo je nesaglediv pomak naprijed za crnogorsko društvo. Sada ostaje ono ključno – primjena ovog zakona u praksi – što je sljedeći veliki korak u procesu zaštite ljudskih prava LGBTI osoba,” saopštila je nevladina organizacija LGBT Forum Progres ocjenjujući da je u pitanju istorijski trenutak za Crnu Goru i LGBT zajednicu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U zakonu se ne pominje mogućnost da istopolni parovi budu roditelji ili usvoje decu.

Kako je u Srbiji?

U Srbiji, kao i u većini država u regionu, istopolnim zajednicama nisu priznata prava koja heteroseksualni parovi imaju stupanjem u zajednicu ili brak.

U Srbiji istopolne zajednice nisu prepoznate, vidljive niti zakonski moguće, nemaju pravo za sklapanje brakova, nemaju pravo na zajedničku imovinu i pravne okvire koji bi im omogućavali da se međusobno nasleđuju.

Nemaju pravo na socijalno i zdravstveno osiguranje preko partnera/partnerke, mogućnost usvajanja ili zajedničkog staranja o deci, ali ni mogućnost posete u bolnicama jer po zakonu nisu prepoznati kao članovi porodice.

I.P.

Prethodni članak

Represija nad radničkim pokretom: Dugo kretanje između fabričkih hala i vešala

Koronavirus i političko besčašće u Srbiji

Sledeći članak