Nesvrstani: Večeras otvaranje festivala Alternative film/video

Uokviren temom Nesvrstanih, ovogodišnje izdanje najstarijeg festivala avangardnog filma u Srbiji i regionu, Alternative film/video, večeras se otvara i trajaće do 11. decembra 2021. u Domu kulture „Studentski grad“ (DKSG) na Novom Beogradu.

Glavni kustosi programa, umetnički duo Doplgenger (Boško Prostran i Isidora Ilić), inspiraciju u ovogodišnjem izdanju festivala tražili su u Pokretu nesvrstanih i filmu „Trećeg sveta“, a takmičarski program su organizovali u tri celine, kojima je objedinjujuća ideja dekolonizacije.

Kako su Boško Prostran i Isidora Ilić u kustoskoj izjavi objasnili, prvi program kritički preispituje dekolonizacijske borbe u 20. veku i njihove narative suočava sa ličnim pričama i narodnim mitovima, dok se drugi i treći program bave dekonstrukcijom zapadnih narativa te savremenim borbama:

„Drugi program konceptualno pokušava da samom pogledu oduzme kolonizatorsku moć, da rastvori zapadnjačke predstave samog narativa i mesta gledaoca u njemu. Stereotipi i predrasude, medijski klišei i protokoli, teme su trećeg programa koji pokriva identitetske borbe dekolonizacije u savremenom imperijalizmu“.

Na festivalu će biti prikazano preko 40 eksperimentalnih, alternativnih, ličnih, avangardnih i političkih filmova iz celog sveta, uključujući filmove iz nesvrstanih zemalja poput Ekvadora, Čilea, Konga, Indije, Tajlanda i mnogih drugih.

Međunarodni žiri u sastavu Rim Šileh (Palestina/Belgija), Tomislav Šoban (Hrvatska) i Senka Domanović (Srbija) odlučivaće o najboljim filmovima festivala.

Mohanad Jakubi, Van kadra ili Revolucija do pobede, 62′, 2016 / film still

Festival se otvara večeras u 19 časova u Velikoj galeriji Doma kulture “Studentski grad” izložbom pod nazivom „Ovo nije rat: Oslobođenje duha i zemlje, u mastilu i na delu“, kustoskinja Emilije Epštajn i Ane Knežević. Izložba je nastala u saradnji DKSG i Muzeja afričke umetnosti.

Kako se u najavi objašnjava, izložba kreće od čuvene fotografije na kojoj je zabeležen susret Franca Fanona, psihoanalitičara i filozofa sa Martinika, Omara Usedika, lidera alžirske borbe za nezavisnost i Zdravka Pečara, učesnika u zbivanjima i autora kapitalnog dela „Alžir do nezavisnosti”.

Pored odabranih kadrova iz filma „Bitka za Alžir” na izložbi će biti predstavljeni fotografski i dokumentarni materijali, časopisi, prepiske i publikacije iz fonda Muzeja afričke umetnosti kao svedočanstva aktivnog jugoslovenskog prisustva, odnosno učešća dr Zdravka Pečara, ali i Vede Zagorac, na prvim linijama borbe za dekolonizaciju Afrike.

Festival se zatvara u subotu 11. decembra od 20 časova projekcijom nagrađenih filmova.

Kompletan program festivala pogledajte ovde.

V.K.

Prethodni članak

Evropska konfederacija sindikata zahteva značajno povećanje minimalne zarade

Ispunjeni svi zahtevi protesta: predlog Zakona o eksproprijaciji se povlači, a Zakon o referendumu se menja, tvrdi Predsednik Srbije

Sledeći članak