Za bolji položaj medijskih radnika i očuvanje RTS-a – štrajk upozorenja u javnom servisu

Radnici i radnice RTS-a su juče organizovali štrajk upozorenja sa namerom da poslodavcu i javnosti još jednom skrenu pažnju na potrebu poboljšanja radnog i materijalnog položaja zaposlenih u toj medijskoj kući.

Zaposleni RTS-a tokom protesta

Protestno okupljanje radnika i radnica RTS-a koje je danas u okviru štrajka upozorenja organizovano u holu zgrade javnog servisa u Beogradu je otpočelo intoniranjem Internacionale. Dane Markovski je ispred štrajkačkog odbora pred prisutnima rekao da ova međunarodna radnička himna treba da podseti da se radi o protestu radnika koji se bore za svoja prava kao i mnogi pre njih.

Dva reprezentativna sindikata javnog servisa Srbije – Sindikat RTS „Nezavisnost“ i Strukovni sindikat radnika RTS-a su organizovali jednosatni štrajk upozorenja i okupljanje zaspolenih u holu RTS-a kako bi još jednom poslovodstvu ukazali na svoje zahteve koji se tiču poboljšanja materijalnog položaja, očuvanja dostojanstva i sigurnosti radnika i radnica i poboljšanja rada javnog servisa.

Pred oko 150 okupljenih u zgradi RTS-a, Darko Šper, predsednik Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“, inače novinar RTV-a, je pohvalio izveštavanje RTS-a sa prethodnog protesta „Srbija protiv nasilja“ i izrazio nadu da se to nije desilo samo zato što su građani opkolili ovu medijsku kući i da će se objektivno informisanje u javnom interesu nastaviti i dalje.

On je rekao i da su radnici RTS-a i RTV-a uplašeni zbog svih kritika na račun njihovih medija, kao što su zaplašeni i radnici REM-a koji nemaju veze sa Savetom te agencije čije se smene traže na protestima. Odgovornost, smatra Šper, nije na radnicima već na poslodavcima koji ne žele da prihvate tu odgovornost i zaštite zaposlene.

Štrajkački odbor i govornici nakon protesta u holu RTS-a
Štrajkački odbor i govornici nakon protesta u holu RTS-a; Foto: Mašina

Prisutnima su se obratile i Čedanka Andrić, predsednica UGS „Nezavisnost“ i Ana Đurković, predsendica Strukovnog sindikata RTS-a.

Govornici su pozvali sve ostale radnike i radnice RTS-a da im se pridruže u borbi za poboljšanje radnog i materijalnog položaja, ali i sve druge društvene aktere da uzmu učešće u rešavanju krize u javnom servisu i očuvanju i poboljšanju njegovog rada u javnom interesu.

Podsećamo da je štrajku prethodilo i protestno okupljanje u holu RTS-a početkom aprila, kao i pokušaji da se kroz pregovore sa rukovodstvom razreše pitanja koja su sindikati otvorili svojim zahtevima.

M.M.

Prethodni članak

Od transformacije javnih preduzeća do privatizacije nacionalnih parkova

Ko brine o starima Nemačke – negovateljice između bivše Jugoslavije i Nemačke

Sledeći članak