Radnici RTS-a protestovali za veće plate i dostojanstven rad

Juče je u holu Radio-televizije Srbije na poziv sindikata „Nezavisnost“ održan protestni skup radnika i radnica javnog servisa koji zahtevaju veće plate, bezbednije uslove rada i poštovanje kolektivnog ugovora.

Protest u holu RTS-a

Okupljenima se obratio glavni poverenik Sindikata RTS „Nezavisnost“ Dane Markovski koji je ukazao da višemesečni sindikalni napori za poboljšanje materijalnog položaja i drugih prava zaposlenih u toj medijskoj kući nisu doneli rezultate zbog nerazumevanja rukovodstva.

„Nismo uspeli da se dogovorimo ni oko jedne stvari i zato smo se opredelili za protest. Mislim da nema čoveka ni sindikata u Radio-televiziji Srbije koji ne može da stane iza naših pet zahteva“, rekao je Markovski.

Predsednik sindikata je podsetio da su zahtevi poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, pravo na dostojanstven i bezbedan rad, poštovanje kolektivnog ugovora, pravedna i realna sistematizacija poslova i očuvanje RTS-a.

„Naš prvi zahtev je u vezi sa nečim što nas najviše pogađa i boli a to je što menadžment RTS-a nije našao za shodno da nagradi, odnosno plati rad svojih radnika u uslovima visokog rizika zbog pandemije. Neki su dobili povećanje plata ali za nas nije bilo razumevanja. Prosečna zarada u našoj kući je 66.000 dinara i svako od nas zna koliko mu fali da zajedno sa svojom porodicom lakše odoli ovoj inflaciji koja je sigurno veća od 30 procenata iako nas uveravaju da je upola manja“, istakao je Markovski.

On je govorio i o zahtevu da se napravi pravedna i realna sistematizacija poslova u RTS-u i istakao da je nedavno na poziv sindikata inspekcija ukazala da nijedan opis posla nije ispravan.

„Svako u ugovoru o radu ima nešto više dodato u odnosu na ono što mu stoji u sistematizaciji posla. Za to je isključivo odgovoran poslodavac. Imali su vremena da na naša upozorenja urede sistematizaciju kao i da uvedu nove tehnologije jer televizija napreduje svakog dana. Ništa nisu uradili i sada zahtevamo što hitniju i što realniju sistematizaciju poslova sa preciznim bodovanjem i koeficijentima za svako radno mesto. Nedopustivo je da se koeficijenti zarada cele proizvodnje programa, računajući i režiju a izuzimajući urednike, kreću od 2,4 do 4,1 dok je prosečni koeficijent u celom RTS-u 4,1. Sramota je da sada niko u proizvodnji nije iznad prosečnog koeficijenta“, naglasio je Markovski.

Povodom poslednjeg zahteva – očuvanje RTS-a – poverenik „Nezavisnosti“ je upozorio da je prosečna starost zaposlenih dostigla 52 godine.

„Za desetak godina će pola zaposlenih otići u penziju. Kako da očuvamo RTS ako ne primamo mlade ljude, odnosno ako ljudi treba da rade do svoje pedesete godine na privremenim i povremenim poslovima“, zaključio je Dane Markovski.

Predsednik Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ Darko Šper je rekao da su svima u javnom sektoru od početka godine plate povećane za minimum 12,5 odsto, osim radnicima RTS-a i RTV-a.

„A kako je bilo pre desetak godina kada su nam smanjili plate za 10 odsto. Niko nam tada nije pokazao papir na osnovu koga su nam godinama umanjivali plate“, naveo je Šper.

On je dodao da rukovodstva oba javna servisa moraju hitno da reše goruća pitanja ili će „imati posla sa ukupno 4.000 zaposlenih“.

„Možda su radnici u tim kućama nekada dobro živeli, ali danas smo u prekarnom položaju i živimo veoma loše dok oni koji upravljaju javnim medijskim servisima, kako čujemo, dele međusobno milione ne misleći na nas“, zaključio je Šper.

Na skupu je zaključeno da se rukovodstvu RTS-a da rok od 15 dana za ispunjenje zahteva. Ukoliko se zahtevi ne ispune, sindikati će naknadno odlučiti o nastavku protestnih akcija.

Podsećamo da je juče i sindikat „Sloga“ RTS podržao zahteve koje su iznele njihove kolege iz „Nezavisnosti“.

M.M.

Prethodni članak

Odlukom Apelacionog suda JUGpress je oslobođen jedne od tri tužbe Milenijum tima

Međunarodne i organizacije iz Srbije protestovale u Londonu tokom skupštine akcionara Rio Tinta

Sledeći članak