Za državu prihvatljiv minimalac od 35.000

Predstavnici Ministarstva finansija su na današnjem sastanku radne grupe za određivanje minimalne cene rada potvrdili da je za vlast prihvatljiv iznos 35.000 dinara.

žena pred rafovima u prodavnici

Na upravo završenom sastanku radne grupe Socijalno-ekonomskog saveta (SES) za određivanje minimalne cene rada nije došlo do približavanja stavova predstavnika sindikata i poslodavaca. Kako je za Mašinu rekao Zoran Ristić, pregovarač ispred UGS „Nezavisnost“ tokom diskusije od sat i po vremena sindikati i poslodavci su ponovo izneli svoje argumente nakon čega je zatraženo da se i predstavnici Ministarstva finansija izjasne o tome šta je njihov predlog, odnosno šta je prihvatljivo za Vladu.

„Tako da smo danas dobili zvanično predlog Vlade Srbije za visinu minimalne zarade za 2022. godinu. To je ono što je u medijima već bilo poznato, nešto što je i predsednik Republike najavljivao – povećanje od 9,4%, odnosno minimalna zarada bi bila oko 35.012 dinara“, rekao je Ristić za Mašinu.

Kako nam je rekao naš sagovornik sastanak je završen sa zahtevom Ministarstvu finansija da kompletira ovaj predlog, kako bi se videlo i da li bi on sadržao i neka poreska rasterećenja što je zahtev poslodavaca.

Sledeći sastanak radne grupe je planiran za petak, 27. avgust. Ukoliko ne dođe do dogovora unutar SES-a, odnosno ukoliko se predstavnici poslodavaca i sindikata ne slože oko iznosa minimalne cene rada tu odluku će doneti Vlada Srbije do 15. septembra.

Da podsetimo, još 2017. godine je u okviru SES-a postignut dogovor da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom što se nije dogodilo tako da za iznos minimalca nije moguće podmiriti ni osnovne potrebe. Tokom dvadeset godina rada SES-a samo je jednom postignut dogovor „socijalnih partnera“, u svim ostalim slučajevima visinu minimalca je određivala Vlada.

M.M.

Prethodni članak

Minimalna zarada treba da bude izuzetak, ne pravilo

Digitalne pretnje ne može rešiti zakonodavac zaglavljen u analognom svetu

Sledeći članak