Minimalna zarada treba da bude izuzetak, ne pravilo

Dok čekamo odluku o visini minalne cene rada za sledeću godinu podsećamo na to kolika je stvarna vrednost minimalca i šta bi on zaista trebalo da predstavlja.

U jeku su pregovori o visini minimalne zarade za 2022. godinu. Na prethodnom sastanku Socijalno-ekonomski savet (SES) nije zauzeo stav po pitanju minimalne cene rada, izjavio je Miloš Nenezić, predsedavajući ovog tela otvarajući konferenciju za medije nakon sastanka u petak. Pregovori se nastavljaju danas.

Iako po već ustaljenom pravilu poslodavci i sindikati nemaju iste perspektive u ovim pregovorima, resorno Ministarstvo, ali i predsednik Republike Srbije su i pre početka pregovora najavili povećanje minimalca na 35.000 dinara. Da li će doći do dogovora na SES-u ili će odluku ponovo donositi Vlada, ostaje da vidimo.

Pravo na minimalnu zaradu je regulisano Konvencijom 131 Međunarodne organizacije rada. Reč je o Konvenciji o utvrđivanju minimalnih nadnica koju je Srbija ratifikovala. Ovom konvencijom je garantovano da minimalna zarada ne može da se smanjuje. Konvencija takođe popisuje uslove koje je neophodno uzeti u obzir pri utvrđivanju nivoa minimalne zarade na nacionalnom nivou. Ti uslovi podrazumevaju potrebe radnika i radnica, ali i njihovih porodica, pa su pregovarači i donosioci odluka dužni da pored opšteg nivoa plata u zemlji vode računa i o troškovima života i relativnom životnom standardu.

Koliko minimalna zarada u Srbiji odgovara troškovima života govori činjenica da će ovogodišnje najavljeno povećanje minimalne zarade na 35.000 dinara pokriti manje od polovine prosečne potrošačke korpe koja je u maju ove godine iznosila 76.184,63 dinara. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna plata u Srbiji za isti mesec je iznosila 65.025 dinara u neto iznosu. Jasno je da ni prosečna zarada nije dovoljna da pokrije vrednost iz prosečne potrošačke korpe, čemu treba dodati i da preko 80% zaposlenih prima platu manju od prosečne.

Suprotno ustaljenoj praksi po kojoj se minimalna zarada posmatra kao jedina zagarantovana vrednost na koju zaposleni mogu da računaju, Zakon o radu Republike Srbije minimalnu zaradu uvodi u slučaju lošeg poslovanja poslodavca pri čemu je takva vrsta isplaćivanja zarade vremenski ograničena: „Po isteku roka od šest meseci od donošenja odluke o uvođenju minimalne zarade poslodavac je dužan da obavesti reprezentativni sindikat o razlozima za nastavak isplate minimalne zarade.“ propisuje Zakon.

Nasuprot tome stručnjaci naglašavaju da je neophodno da postoji garantovana zarada, koja mora biti u visini prosečne potrošačke korpe. Kako navodi Mario Reljanović za Istinomer: „Garantovana zarada je ta koja treba da štiti radnike, a minimalna služi da zaštiti poslodavca“.

Tako se minimalna zarada, koja bi trebalo da se isplaćuje u periodu kada firma loše posluje, u Srbiji često zloupotrebljava jer se tumači kao garantovana. Iz sindikata upozoravaju da svaki šesti zaposleni u Srbiji prima minimalnu zaradu a još toliko njih dobija samo desetak procenata više. Tome treba dodati činjenicu da u Srbiji postoji preko 220.000 ljudi koji primaju socijalnu pomoć koja nije dovoljna ni za četvrtinu minimalne potrošačke korpe.

Srbija se u poređenju sa komšijama nalazi negde u sredini. U Hrvatskoj je minimalna zarada ove godine iznosila oko 53.000 dinara, u Sloveniji minimalna zarada mora da iznosi 20% više od minimalne potrošačke korpe pa je ona ove godine 736 evra neto, a od Srbije niži minimalac postoji u Crnoj Gori i BiH.

Kako navode sindikati, u Srbiji minimalna zarada ne doseže ni redukovanu potrošačku korpu od koje niko ne može da preživi, a njena vrednost je slična i u Crnoj Gori, pa su tamo potrebna tri minimlca za prosečan život, u Hrvatskoj dva, u BiH je potrebno više od tri minimalca da se napuni korpa za četvoročlanu porodicu.

I.P.

Prethodni članak

Polovina dece na svetu trpi velike posledice zbog klimatskih promena

Za državu prihvatljiv minimalac od 35.000

Sledeći članak