Za sada bez dogovora o povećanju zarada u Pošti

Foto: Lidija Djurdjevic / ‎Udruzenje radnika “Pošte” Srbije – Goran Klještan BOSKE / Facebook

Na današnjem sastanku predstavnika vlade, rukovodstva Pošte Srbije i pregovaračke grupe radnika i radnica nije došlo do dogovora o modelu povećanja zarada u ovom preduzeću. Pregovori će biti nastavljeni tokom poslepodneva.

Kako je nakon sastanka za Mašinu izjavio predstavnik radnika Vladimir Đokić, oni su zahtevali da niže zarade imaju veće povećanje kao i da linearni model povećanja koji nudi rukovodstvo nije prihvatljiv.

Prenećemo radnicima ono što se razgovaralo pa neka većina odluči da li im je povećanje od 10, 11, 12% dovoljno, rekao je Đokić za Mašinu.

Pregovarački tim radnika i radnica Pošte se povukao na konsultacije sa svojim kolegama pred nastavak pregovora u vladi, a kako je u izjavi za portal Radnik rekao Đokić, oni su spremni na kompromis ali „Najugroženijim radnicima procenat ništa ne znači već im je potrebno osetno povećan od bar 8, 9 hiljada dinara.“

Da podsetimo, ponovljeni štrajk u Pošti je započet u ponedeljak uveče nakon što su radnici nezadovoljni visinom zarada blokirali Glavni poštanski centar u Zemunu. Usledile su blokade mnogih jedinica pošte a broj radnika i radnica koji stupaju u obustavu rada svakog dana raste.

Sastanak koji se danas održava u vladi je hitno sazvan nakon što su radnici pokrenuli obustavu rada i predstavlja nastavak pregovora započetih još u martu kada je prethodno organizovan štrajk u Pošti.

Na pregovaračkom stolu se nalaze dva predloga za povećanje zarada – model koji je ponudilo rukovodstvo Pošte koji podrazumeva linearno uvećanje zarada od 10% i model koji je predložio radnički pregovarački tim koji traži najveće povećanje za one sa najmanjim platama a nešto manje povećanje za one sa zaradama iznad republičkog proseka.

M.M.

Prethodni članak

Na današnji dan osnovan je Antifašistički front žena

Sutra počinje deseti BeFem festival u Beogradu

Sledeći članak