Zahtevi osmomartovskog marša: “Dostojanstvo. Plata. Život!”

Feminističke i ženske grupe će protestnim maršom skrenuti pažnju na egzistencijalne probleme sa kojima se suočava najveći broj žena: od niskih primanja, preko nesrazmernog bremena rada za opstanak porodica, nedostupnosti zdravstvenih usluga i obrazovanja, do nasilja kom su sve češće izložene.

„Žene Srbije − radnice, sindikalke, službenice, profesorke, nastavnice, vaspitačice, bolničarke, doktorke, domaćice, majke i one koje to nisu, sestre, bake, negovateljice, učenice, studentkinje, aktivistkinje i mnoge druge, udruženo vas pozivaju na osmomartovski protestni marš!“

Ovim rečima neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja poziva na osmomartovski protestni marš za radna prava žena i platu za život koji će se u sredu održati u Beogradu pod nazivom „Dostojanstvo. Plata. Život!“

Aktivistkinje pozivaju građanke i građane da se osmog marta u 17.30 okupe na Trgu Slavija. Predviđeno je da protestni marš u 18. časova krene ulicom Kralja Milana uz dva kraća zadržavanja na Studentskom trgu i Trgu republike, a da se oko 20 časova završi u Prostoru Miljenko Dereta u Dobračinoj 55, gde je planiran završetak marša i druženje.

Kako naglašavaju, one i ovog Osmog marta nastavljaju kontinuitet borbe, i ovaj istorijski i politički važan datum koriste da ukažu na egzistancijalne, ekonomske probleme sa kojom se suočava najveći broj žena danas.

Aktivistkinje zahtevaju da zakonske regulative osiguraju, a praksa potvrdi, radno vreme od maksimum 8 časova u toku dana, neradne praznike i vikende, pravedne i dostojanstvene plate i uslove rada. One se zalažu za to da se nestandardni i novi digitalni oblici rada regulišu pravednim principima i u službi radničkih prava.

Zahtevamo da društvo osnaživanjem institucija i usluga socijalne i zdravstvene zaštite preuzme teret rada iz oblasti nege i brige, koji je do sada dominantno ostao ženski neplaćen rad na kom počiva reprodukcija radne snage.

Da institucije adekvatno i blagovremeno rade na prevenciji i adekvatnom reagovanju u slučajevima rodno zasnovanog nasilja“, navodi se u pratećem saopštenju.

Neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja koja organizuje osmomartovski marš podseća na to „da neoliberalna država žene vraća prvenstveno u ulogu majke, negovateljice i neplaćene kućne radnice, doprinosi sveukupnom ugnjetavanju i stigmatizaciji žena, lezbejki, trans osoba, Romkinja, žena sa invaliditetom i pripadnica drugih marginalizovanih grupa, ciljajući na ograničavanje slobode odlučivanja o vlastitim telima i promovišući isključivo heteronormativni oblik porodice“, osuđujući ove prakse.

Iz neformalne mreže poručuju da bez adekvatne zarade, dostojanstva i socijalne zaštite nema izlaska iz situacije nasilja, a da nam svakodnevne crne statistike pokazuju da je nasilje prema ženama nesmanjeno. Skreću pažnju i na činjenicu da poseban nivo diskriminacije prilikom zapošljavanja i rada trpe Romkinje, žene sa invaliditetom i trans žene u Srbiji, koje rade na potplaćenim pozicijama ili im se uopšte prilika i ne pruža, te da se od žena očekuje da u vremenima krize upravljaju domaćinstvom i da dodatnim radom nadomeste nedostatak osnovnih sredstava za život porodice.

Aktivistkinje konstatuju da konstantno svedočimo urušavanju stečenih radničkih prava i povećanju nezaposlenosti, a da žene rade na manje plaćenim poslovima, sporije napreduju i imaju daleko veći teret, dok javno zdravstvo i obrazovanje postaju dostupni isključivo onima koji mogu da ih plate.

„Solidarne smo sa svim našim drugaricama iz regiona nekadašnje Jugoslavije u njihovim svakodnevnim borbama. Osmog marta sve marširamo u istoj borbi za potpunu rodnu ravnopravnost u sferi doma, u sferi rada, na svakom mestu i svako doba. Pozivamo na mir i apelujemo na državu da pruži podršku svim žrtvama ratova, represije i prirodnih nepogoda, i umesto ideologije neoliberalnog kapitalizma, koja nas sada sve već životno ugrožava, prigrli politike mira i održive ekonomije“, zaključuje se u saopštenju.

I.K.

Prethodni članak

Kraća radna nedelja u Americi – iznet zakonski predlog u Senatu

Protest studenata arhitekture gubi podršku parlamenta

Sledeći članak