Zajedno: Počela su politička hapšenja opozicionih aktivista, vlast pojačava nasilje

Stranka Zajedno saopštava da je interventna jedinica danas u sred belog dana, na ulici, bez navođenja pravnog osnova, privela sekretara gradskog odbora stranke Zajedno u Novom Sadu, Mladena Cvijetića.

Cvijetiću je u stanici rečeno da je priveden za delo o kojem nikada nije bio obavešten, i da će ukoliko danas ne bude saslušan biti poslat u zatvor na Klisi, navodi se u saopštenju stranke Zajedno i ocenjuje: „Ovo je još jedan primer zloupotrebe policije u svrhu obračuna sa političkim neistomišljenicima“.

Hapšenje sekretara gradskog odbora stranke Zajedno, studenta sociologije Mladena Cvijetića izvedeno je na brutalan i nezakonit način, izjavio je na konferenciji za medije koju je ovim povodom istog dana organizovao poslanički klub Zajedno – Moramo kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović. Cvijetić tokom privođenja nije obavešten o razlozima za privođenje.

„Ono što se desilo danas u Novom Sadu samo pokazuje da će pritisci na one ljude koji su targetirani kao organizator protesta u Beogradu i Srbiji biti pod pojačanim nasiljem“, izjavio je Zelenović.

„Ovo je još jedan čin nasilja koje vlast sprovodi nad građanim i aktivistima koji se već mesec dana bore upravo protiv nasilja, mržnje i podela koje vlast godinama stvara. Nakon verbalnih uvreda i medijske hajke prema glumcima i profesorima usledila su privođenja“, navodi se u saopštenju. I Zelenović je na konferenciji za medije naveo da bi slično nasilje u narednim danima moglo da se desi svuda gde će biti organizovani protesti.

Cvijetić je priveden na ulici, u četvrtak, 15. juna, u prisustvu svedoka, predsednika novosadskog gradskog odbora stranke zajedno, Radivoja Jovovića. Po navodima Zelenovića, za 14 časova je zakazano ročište na kome će se odlučivati o tome da li će Cvijetić biti stavljen u pritvor, iako u momentu održavanja konferencije za medije nije bilo poznato zbog čega je Cvijetić priveden.

Predstavnici stranke Zajedno su pozvali sve građane i građanke, medije i zainteresovanu javnost da se okupe ispred policijske stanice u ulici Kralja Petra u Novom Sadu kako bi izvršili pritisak da se Mladen Cvijetić pusti na slobodu. Zelenović je naglasio da je u pitanju uzorni građanin koji do sada nije osuđivan, dodajući da će stranka Zajedno pružiti pravnu podršku i njemu i drugim aktivistima kojima ona zatreba u sličnom kontekstu, a koji se bore za to da protesti ostanu mirni i dostojanstveni.

„Upozoravam i apelujem na vlast, na organe, da ne šire nasilje. Ne igrajte se sa ljudima. Ako postoji neki problem, on treba da bude iskazan, u skladu sa zakonskim procedurama“, naglasio je kopredsednik stranke Zajedno.

Stranka Zajedno podseća na to da se hapšenje desilo uoči najave skupa „Srbija protiv nasilja“ u subotu, kada se, po njihovoj proceni, očekuje jedan od najmasovnijih protesta u Novom Sadu.

„Još jednom apelujem na sve, apelujemo na zloupotrebljene institucije, pre svega na policiju, u ovoj državi, da ne preduzima nikakve korake koji mogu da dovedu do eskalacije. Tražimo da se poštuju zakoni“, zaključio je Zelenović.

Medijima se obratila i Slavica Radovanović, pukovnica policije i poslanica Narodne stranke:

„Kao neko ko je dugo radio u policiji ja ne mogu da ostanem nema i da ne odgovorim na jedan ovakav čin“, konstatovala je apelujući na nadležne policijske službenike, odnosno odgovorna lica iz policijske uprave da poslanicima dostave izveštaj o tome da li su ispoštovane procedure.

Radovanović je objasnila da se dovođenje, privođenje i hapšenje lica razlikuju po proceduri. Dovođenju tako mora prethoditi poziv građaninu da u svojstvu građanina dođe u policiju da da neku izjavu, za privođenje mora da postoji nalog tužioca. Kada se prilazi licu koje se privodi, moraju mu se saopštiti razlozi za privođenje i da mu se saopšti da ima pravo na advokata. Po navodima stranke Zajedno, ovi elementi procedure privođenja su izostali.

„Ako smo mi došli u ovu situaciju da policija kao u filmovima prilazi i ‚skuplja‘ ljude sa ulice i ubacuje ih u svoja patrolna kola, onda je ovo zaista krajnje vreme da reagujemo da se policija oslobodi ovakvih političkih odluka i ovakvih političkih činova“, izjavila je Radovanović.

Setimo se, nakon burne reakcije koju je izazvao u javnosti, u decembru je povučen predlog Zakona o policiji kojim bi se ministarstvo unutrašnjih poslova dodatno centralizovalo, ministru odobrila veća prava nego što ih po zakonu ima sada, a aktivizam de facto kriminalizovao. Radovanović smatra da je i u samoj policiji teška situacija za zaposlene:

„Krajnje je vreme da nešto učinimo da oslobodimo policiju bahatih rukovodilaca i bahatih političara zbog kojih mi više ni na jednom mestu nismo sigurni i bezbedni“, zaključila je poslanica Narodne stranke.

Danas se u parlamentu održava sednica na kojoj je jedna od tačaka predlog za smenu ministra policije Bratislava Gašića zbog odgovornosti za dva masakra koja su se dogodila početkom maja u Beogradu i Obrenovcu.

Mladen Cvijetić je pušten tokom pisanja ovog teksta, ali i dalje nema informacija o tome za koje delo se tereti.

I.K.

Prethodni članak

Koreograf Igor Koruga: Biti ranjiv ne znači da se ne može pružati otpor

Evropski parlament izglasao ukidanje neplaćenih radnih praksi

Sledeći članak