Zaposleni tuže Fond za humanitarno pravo Nataše Kandić zbog zlostavljanja na radu

Zaposleni u Fondaciji Fond za humanitarno pravo (FHP) podneli su tužbu protiv poslodavca zbog zlostavljanja na radu. Svi podnosioci žale se na postupanje Nataše Kandić, osnivačice FHP.

Nataša Kandić

Zajedničku tužbu je podnelo osam zaposlenih nakon neuspešnog pokušaja da zaštitu od zlostavljanja na radu ostvare u internom postupku posredovanja, koji bi po zakonu morao biti hitan.

U vreme kada su zaposleni podneli zahteve za zaštitu od mobinga (maj 2023. godine), FHP nije imao zakonskog zastupnika, o čemu smo pisali na portalu Mašina.

Kako se kaže u saopštenju Sindikata radnika i radnica zadužbina, fondacija i udruženja građana, tada je Nenad Golčevski, izvršni direktor FHP koji je izabran na to mesto 18. juna, a registrovan u APR-u 14. jula 2023. godine, odbio da izda zvanično obaveštenje da pokušaj posredovanja nije uspeo, uz obrazloženje da FHP nema izvršnog direktora/zakonskog zastupnika.

„Podsećamo da pravo na zaštitu od zlostavljanja na radu zastareva u roku od šest meseci od kada je zlostavljanje učinjeno, tako da svako odlaganje postupka posredovanja otežava i potencijalno onemogućava podnosiocima zahteva da ostvare svoja prava. Prava koja proizilaze iz radnog odnosa ne bi smela biti suspendovana zbog toga što poslodavac nema zakonskog zastupnika, niti zbog bilo kog drugog problema sa kojim se poslodavac suočava, jer bi tako nešto obesmislilo i Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu i sve druge pravne norme koje štite radna prava“, kaže se u saopštenju sindikata povodom pokretanja tužbe.

Oni ukazuju i na to da je Nenad Golčevski, odmah nakon što je izabran za izvršnog direktora FHP, najavio da će Nataša Kandić biti vraćena na mesto koordinatorke projekta REKOM, iako je znao da je osmoro zaposlenih koji rade na ovom projektu optužuju za mobing.

„Umesto udaljavanja osobe optužene za zlostavljenje, kao meru zaštite od mobinga, Golčevski je predložio premeštanje više saradnika sa radnih mesta na kojima neki od njih rade godinama na druge projekte. Kandić od 15. maja 2023. godine svakodnevno dolazi u prostorije FHP, pa je troje zaposlenih otvorilo bolovanje zbog akutne reakcije na stres. Ostali su nastavili da rade u okruženju u kojem je volja osnivačice iznad njihovih zagarantovanih prava na zdravu i bezbednu radnu okolinu“, navodi se u saopštenju.

U sindikatu kažu da je ovo prva tužba za mobing podneta protiv Fonda za humanitarno pravo, kao i da će nastaviti da obaveštavaju javnost o toku postupka u uverenju da povrede radnih prava ne smeju biti tretirane kao privatna stvar i unutrašnje organizaciono pitanje.

Iz Fonda za humanitarno pravo nismo dobili komentar na pokretanje tužbe protiv njih kao poslodavca.

M.M.

Prethodni članak

Rekordno topao jul najavljuje doba ,,globalnog ključanja’’, upozorava generalni sekretar UN

KRIK prvostepeno osuđen po tužbi Predraga Koluvije

Sledeći članak