Zašto nam fejs to radi?

explore-feed

Tokom prethodne sedmice kompanija Fejsbuk je pokrenula nove promene na društvenoj mreži koju kontroliše.

Fejsbuk uvodi postepene promene na globalnom nivou i one se tiču načina dostupnosti sadržaja na ovoj mreži. Kao test područuja u kojima su te promene najradikalnije i trenutne odabrano je šest zemalja: Šri Lanka, Slovačka, Bolivija, Gvatemala, Kambodža i Srbija.

Promene podrazumevaju uklanjanje objava stranica koje pratite iz vašeg njuzfida, pa ukoliko želite da vidite te objave morate da kliknete na novi eksplorfid (explore feed). Dakle, objave svih stranica koje pratite su sada smeštene u jedan sporedni meni i nisu vam prvobitno vidljive. To se ne odnosi jedino na sponzorisane (plaćene) objave koje će i dalje biti vidljive u „normalnom“ njuzfidu.

Time Fejsbuk potencijalno povećava profit od naplate reklamiranja postova stranica koje će biti prinuđene da ulože više novca u vidljivost njihovog sadržaja.

Nakon svega nekoliko dana od uvođenja ovih promena primetni su i prvi rezultati. Oni još jednom potvrđuju da je fejsbuk mreža koju jedna od najvećih svetskih kompanija održava u interesu velikih biznisa i profita a ne milijardi privatnih korisnika.

Izmene su doprinele da fejsbuk stranice u Slovačkoj dospeju do dve trećine manje korisnika nego prethodnih dana. Dok je šezdeset najvećih medijskih stranica u toj zemlji imalo četiri puta manje interakcija (lajkova, deljenja, komentara) nego u periodu pre izmena. Slični su rezultati i u Gvatemali i Kambodži. Isti nalazi pokazuju i da su nakon par dana najveće stranice medija (onih koji imaju redovno posećene internet stranice, veliku mrežu čitalaca i novca za oglašavanje) delimično popravile svoje učinke na fejsbuku, što nije slučaj sa manjim medijima.

Još uvek nismo videli slične analize za Srbiju, ali možemo reći da je fejsbuk stranica Mašine prethodnih nedelju dana imala 58% manji doseg do korisnika i čak 72% manje interakcija.

Fejsbuk protiv svojih korisnika

Foto: Maurizio Pesce; Izvor: Facebooks f8 conference
Foto: Maurizio Pesce; Izvor: Facebooks f8 conference

Jeste, Fejsbuk je privatna kompanija i da, nisu dužni da svoju poslovnu politiku usklađuju sa zahtevima korisnika iako dobrobit zajednice ističu kao svoj osnovni motiv. Ako se nekada i usklade prema zahtevima „korisnika“ to se dešava prema željama i interesima onih koji imaju dovoljno ekonomske i političke moći da zamole za to.

Međutim, ne smemo izgubiti iz vida da je Fejsbuk jedna od kompanija koje na osnovu ogromnih profita plaćaju procentualno jako male poreze. To je rezultat agresivnog lobiranja kojim svoju ekonomsku moć ova kompanija prebacuje na polje donošenja političkih odluka. Tako je poslednjih godina u Sjedinjenim državama i drugim zemljama doneto niz regulativa koje idu upravo u korist Fejsbuku i sličnim kompanijama a koje im omogućavaju da u javne budžete preko poreza ostave nesrazmerno malo novca u odnosu na svoje profite. Ni u Srbiji Fejsbuk ne plaća poreze na osnovu zarade koje ostvaruje od lokalnih korisnika.

Još uvek se ne zna koliko će ovaj test sa izmenama trajati ali se može reći da osim ekonomskih one mogu imati i političke posledice. Jednostavno, oni koji ne budu imali para za reklame ili koji već nemaju jako veliku vidljivost i publiku ostaće nevidljivi korisnicima fejsbuka.

Vladajuće partija i predsednik Aleksandar Vučić suvereno „vladaju“ mejnstrim medijima pa su tako opoziciji društvene mreže sve značajniji kanal komunikacije. Međutim, ukoliko ove promene zažive teško je zamisliti da će opozicione partije i kandidati imati na fejsbuku uspeh kakav su imale u kampanji za predsedničke izbore. Još je značajnije pitanje kako će građanske inicijative, kampanje, solidarne akcije i sl. kojima je fejsbuk osnovni kanal komunikacije dolaziti do korisnika ove mreže. Situacija je slična i u polju medijskog informisanja – manji mediji, koji zagovaraju društvene promene, do publike dolaze u najvećoj meri preko fejsbuka. Tako u situaciji ugrožene slobode informisanja i pritisaka na rad medija kakvu imamo u Srbiji, i bez govorkanja o kontroli društvenih mreža, ove izmene predstavljaju poklon vladajućim elitama za održavanje statusa quo.

Prethodni članak

Javni programi u okviru projketa „Pertej/Beyond/Preko 20 godina“

Ekstremna desnica i navijački pokret ‒ ima neka tajna veza

Sledeći članak