Zatvaranje Studentske poliklinike otežaće studentima pristup zdravstvu. Zakazan skup podrške

Vrata studentskih poliklinika u Beogradu, Nišu i u Novom Sadu mogla bi uskoro biti zamandaljena, ukoliko vlasti ostanu pri aktuelnom Nacrtu plana optimizacije zdravstvenih ustanova

Izvor: Studentska poliklinika Beograd / Facebook

Skup podrške Studentskoj poliklinici u Beogradu u organizaciji Društva za održivu budućnost – Koraci zakazan je za 22. februar u 11:55 ispred te zdravstvene ustanove.

Istog dana Vlada odlučuje o Nacrtu plana optimizacije zdravstvenih ustanova, svega šesnaest dana nakon njegovog podnošenja.

Zatvaranje Studentske poliklinike, odnosno preusmeravanje studenata na domove zdravlja će studentima otežati pristup zdravstvenim uslugama, ocenila je Mila Paunić, epidemiološkinja i predstavnica Sindikata lekara i farmaceuta tokom gostovanja na televiziji N1.

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti – MASA uputila je apel javnosti i nadležnim institucijama da se usprotive najavljenom zatvaranju Studentske poliklinike u Beogradu.

Rad Studentske poliklinike je prilagođen specifičnim potrebama studenata i pruža optimalnu i sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu svojim korisnicima, ističu iz MASA-e.

Radi se o velikom broju korisnika, oko 130.000 studenata, što je praktično ceo jedan grad! Spajanjem Zavoda sa domovima zdravlja, preko 70% studenata ostalo bi delimično bez zdravstvene zaštite – piše u apelu te organizacije.

Iz MASA-e podsećaju na značaj Studentske poliklinike u borbi sa Covid-19, budući da je ta ustanova organizovala smeštaj bolesnih studenata i praćenje kontakata zaraženih od izbijanja pandemije. Ista ustanova je često međunarodno prepoznata kao primer dobre zdravstvene prakse od strane organizacija poput Svetske zdravstvene organizacije.

Zdravstveni sistem u Srbiji godinama unazad pati od problematičnih reformi i nedostatka javnog ulaganja. Mašina od svojih početaka prati i analizira probleme u zdravstvu, tim tekstovima možete pristupiti ovde.

A.J.

Prethodni članak

Nova definicija dna: na putu ka novom Zakonu o radu

Dan crvenih knjiga se obeležava i ove godine

Sledeći članak