Žene u crnom pozivaju na solidarni antiratni skup u nedelju 20. marta: „Stop ratu u Ukrajini!“

Od početka rata u Ukrajini, Žene u crnom organizuju redovne mirovne proteste u kojima izražavaju solidarnost i podršku antiratnom pokretu u Rusiji, Belorusiji i napadnutoj Ukrajini.

„Pozivamo na mirni skup i šetnju podrške narodu Ukrajine u borbi protiv agresije i narodima Rusije i Belorusije u njihovoj borbi protiv diktature“, stoji u saopštenju Žena u crnom (ŽUC) povodom novog protesta pod nazivom „Stop ratu u Ukrajini“ koji će biti organizovan u nedelju, 20. marta na Trgu Republike u Beogradu, u 14 časova.

Kako navode u svom saopštenju, okupacione trupe Ruske federacije od 24. februara 2022. godine izvode varvarske napade na Ukrajinu:

„Invazione trupe, zločinački opsedajući gradove, lišavaju civilno stanovništvo vode, struje, lekova, hrane i uništavaju civilnu infrastrukturu – bolnice, škole, sva mesta života… Usled humanitarne katastrofe, terora i straha preko 2,8 miliona ljudi iz Ukrajine potražilo je spas bekstvom u susedne zemlje.“

U okviru svojih mirovnih akcija Žene u crnom traže hitan prestanak svih vojnih operacija i povlačenje okupacionih trupa Ruske federacije iz Ukrajine i efikasne mirovne pregovore i obustavu svih vojnih operacija radi okončanja stradanja civilnog stanovništva, razaranja gradova i uništavanja civilne infrastrukture.

Kontonuiranim antiratnim protestnim akcijama se traži i istraga pred Međunarodnim krivičnim sudom i Međunarodnim sudom pravde zbog agresije-zločina protiv mira, zločina ruskih invazionih trupa nad civilima u Ukrajini.

Zahteva se i da se država Srbija pridržava zakonske zabrane učešća dobrovoljaca iz Srbije na ratištima u Ukrajini, pogotovo imajući u vidu dosadašnji blagonaklon odnos pravosuđa prema srpskim dobrovoljcima na proruskoj strani.

Žene u crnom ovim protestnim činovima u kojima pozivaju sve građanke i građane da im se pridruže, izražavaju solidarnost i podršku antiratnom pokretu u Rusiji, Belorusiji i napadnutoj Ukrajini:

„Najdublje poštovanje i solidarnost izražavamo prema hrabrim i odgovornim feminističkim aktivistkinjama širom Ruske federacije koje su ustale protiv rata i Putinove tiranije!“

V.K.

Prethodni članak

Inflacija u Srbiji divlja, a vlast se pravi mrtva

Vaspitačice ponovo izlaze na ulicu kako bi se izborile za bolji položaj

Sledeći članak