120 godina Saveza samostalnih sindikata Beograda

„Budućnost sindikalnog pokreta je u tvojim rukama!“

Plakat Saveza samostalnih sindikata Beograda povodom 120 godina, stisnuta pesnica

Savez samostalnih sindikata Beograda nizom javnih događaja tokom sledeće nedelje obeležava 120 godina organizovane sindikalne borbe u glavnom gradu.

U ponedeljak, 15. marta, od 12 časova na Trgu Republike u Beogradu će biti postavljena izložba „Hronološka retrospektiva istorijata Saveza samostalnih sindikata Beograda“ koju sindikat organizuje u saradnji sa Istorijskim arhivom Beograda.

U Amfiteatru Filozofskog fakulteta u Beogradu u utorak, 16. marta, od 12 časova biće organizovana tribina „Vizija mladih o globalizaciji, sindikatu, solidarnosti“. Sledećeg dana, u sredu 17. marta u Kamenoj sali Saveza samostalnih sindikata na Trgu Nikole Pašića 5, od 12 časova odvijaće se razgovor na temu „Budućnost sindikalnog pokreta“. U istom prostoru, u četvrtak, 18. mart, u podne dešavaće se okrugli sto „Položaj žena na tržištu rada“.

Peti dan proslave, subota, 20. mart, biće rezervisan za humanitarne, ekološke i sportske manifestacije. Od 10 časova sindikalci će na Adi Ciganliji dobrovoljno davati krv, odigrati revijalne fudbalske utakmice i posaditi drveće u okviru akcije „Drvo za moj Beograd“.

Obeležavanje 120 godina sindikalnog pokreta u Beogradu biće zaključeno svečanom akademijom u Kombank dvorani na Trgu Nikole Pašića u ponedeljak, 22. marta, u 12 časova.

Savez samostalnih sindikata Beograda se smatra naslednikom Beogradskog radničkog društva koje je osnovano na radničkom zboru 1901. godine što se smatra uspostavljanjem modernog radničkog sindikalnog poreta u Beogradu. Pravila društva su vlasti potvrdile 22. marta 1901. godine, pa je taj datum ustanovljen kao Dan sindikata Beograda.

Ovaj značajan jubilej SSSB želi da iskoristi kako bi se pre svega obratio mladima kojima želi da predstavi značaj sindikata danas. U skladu sa tim moto cele proslave je „Budućnost sindikalnog pokreta je u tvojim rukama!“.

M.M.

Prethodni članak

Može li turizam biti održiv na ušću dveju reka ispod Avale?

O izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom: moglo je više da se učini

Sledeći članak