1733 zaštitnika životne sredine je ubijeno u proteklih deset godina

Na sajtu organizacije Global Witness možete naći interaktivne mape koje pokazuju gde su i zbog čega tokom decenije za nama smrtno stradali borci za zaštitu životne sredine.

Preko 300 ljudi ubijeno zbog protivljenja rudarskim projektima, 168 zbog širenja poljoprivrede, 153 tokom konflikata u šumarstvu, 96 u okršajima u vezi sa hidro energijom, 79 protiveći se lovokradicama, a još oko hiljadu u različitim vidovima otpora ekstraktivističkoj privredi.

Ovo pokazuju podaci organizacije Global Witness, koja već gotovo trideset godina prati kršenja ljudskih prava pre svega u energetici baziranoj na upotrebi fosilnih goriva, rudarstvu i šumarstvu, kao i tokove prljavog novca i, kako objašnjavaju, uticaja u globalnom finansijsko-političkom sistemu.

Ako se opirete uništavanju životne sredine, vaš život je najjeftiniji u latinskoj Americi. Samo u Brazilu od 2012. do 2021. je stradalo 342 ljudi, 322 u Kolumbiji, a 154 u Meksiku. Za njima slede Honduras (117), Gvatemala (80) i Nikaragva sa 57 nastradalih pripadnika autohtonog stanovništva i aktivista. Situacija je dramatična i na Filipinima, gde je živote tokom protekle decenije izgubilo 270 boraca, u Indiji sa 79 i Demokratskoj Republici Kongo, u kojoj je od 2012 ubijeno 70 ljudi.

Broj žrtava je proteklih godina u neznatnom porastu, tako da godišnje strada oko 200 ljudi.

Iz Global Witnessa naglašavaju da su u pitanju konzervativne procene, te da je ubijenih sigurno više, budući da mnoga ubistva, naročito ona u ruralnim sredinama i određenim zemljama i regionima, ne bivaju prijavljena. Iz ove organizacije poručuju da predstavljeni registar treba smatrati nepotpunom slikom rizika po život koji snose zaštitnici životne sredine širom sveta.

Global Witness koristi široku definiciju borca za zaštitu životne sredine, koja uključuje sve koji ispolje jasan stav i primene mirne akcije protiv nepravedne, diskriminišuće, korumpirane ili štetne eksploatacije prirodnih resursa ili životne sredine. Taj opis obuhvata članove autohtonih zajednica koje ugrožava ekstraktivistička privreda, kao i pravnike, političare, šumare i rendžere, novinare i predstavnike civilnog društva posvećene očuvanju prirode.

I.K.

Prethodni članak

U subotu u Majdanpeku protest zbog policijske brutalnosti i dinamitiranja bez najave

Gugl, Fejsbuk i Amazon su doprineli zabrani abortusa u SAD

Sledeći članak