Gugl, Fejsbuk i Amazon su doprineli zabrani abortusa u SAD

Giganti silicijumske doline vole da neguju imidž vizionara i boraca za bolji svet, međutim tragovi njihovih donacija vode ka silama mraka.

Široko je rasprostranjeno verovanje da kompanije Silicijumske doline baštine progresivne vrednosti. Izveštaji o njihovim donacijama, međutim, govore o političkim afilijacijama suprotnog predznaka.

Kako je pokazala nadzorna (watchdog) organizacija True North Research, a objavio istraživački portal The Intercept, kompanije poput Gugla, Mete (bivšeg Fejsbuka) i Amazona svoje viškove dolara radije prebacuju na konto desničarskih, konzervativnih organizacija, nego pobornicima za slobodu, jednakosti, ljudska prava.

Putem takvih donacija su navedene kompanije doprinele i omogućavanju zabrane prava na abortus u Sjedinjenim Američkim Državama, otkriva The Intercept, koji je međunarodnoj publici najpoznatiji po objavljivanju podataka koje je obelodanio uzbunjivač Edvard Snoden.

Podsetimo, da bi američka konzervativna desnica uspela u svojoj višedecenijskoj nameri da ukine garanciju prava na abortus u SAD-u, morala je da obori presudu Vrhovnog suda u slučaju „Roe v. Wade“ iz 1973. godine, koja je to pravo osiguravala. A da bi mogla da obori presudu, morala je da u Vrhovnom sudu stekne većinu. To nije mali posao imajući u vidu da devet članova te najviše instance sudske vlasti postavlja predsednik SAD, odobrava Senat, a mandat sudija Vrhovnog suda je doživotan.

Organizacije američke desnice i njihovi donatori su marljivo radili na tome da sudije na ekstremnim i konzervativno desnim političkim pozicijama zauzmu većinu mesta u Vrhovnom sudu. Jedan od aktera koji je odigrao važnu ulogu u tome je nominalno ženska organizacija Nezavisni forum Žena (The Independent Women’s Forum).

Uz širokogrudog donora konzervativne desnice, fondacije braće Koch (Koch brothers), propagandne, zagovaračke i kampanjske aktivnosti Nezavisnog foruma Žena plaćaju i Gugl, Meta i Amazon.

Gugl i Meta su između 2017. i 2019. godine sponzorisale gala večeri Foruma na kojima su gostovali teškaši političke kampanje za zabranu abortusa poput narodne poslanice Liz Čejni, Kelijan Konvej i Majka Pensa. Konvej je bila Trampova savetnica, a Pens potpredsednik SAD za vreme Trampovog mandata.

U slučaju Amazona dostupne informacije pokazuju da je kompanija Džefa Bezosa plaćala Nezavisni forum žena od 2018. do 2020. ali iznosi su sakriveni.

Osnivačica nadzorne organizacije True North, Lisa Grejvs, okarakterisala je aktivnosti Nezavisnog foruma žena kao pranje konzervativne ideologije. Ta organizacija „u suštini obezbeđuje žensko lice kritici ili napadu desnice na progresivce i napredovanju njene ekstremne i regresivne agende“, rekla je Grejvs.

Nezavisni forum žena je aktivan od 1991. godine. Oformljena je zarad pomaganja potvrde nominacije za sudiju Vrhovnog suda konzervativca Klarensa Tomasa. Od tada, aktivnosti Foruma su se razgranale na promociju raznih desničarskih politika kao što su poricanje klimatskih promena, predstavljanje migranta kao opasnosti i deregulacije u korist korporacija i finansijskog sektora. Fokus te konzervativne „ženske“ organizacije je, međutim, bila i ostala transformacija Vrhovnog suda.

O podršci raznih korporacija obaranju pravne zaštite za abortus smo pisali i ranije na Mašini. Tom prilikom smo ukazali i na licemerje pojedinih kompanija, odnosno da jedno pričaju a rade drugo.

Tako, na primer, Amazon je nakon procurele informacije o nacrtu odluke Vrhovnog suda da će da obara pravnu garanciju za abortus saopštio da će „plaćati do 4.000 dolara putnih troškova godišnje za medicinske tretmane koji nisu opasni po život, uključujući abortuse“. Ovaj dodatak će se primenjivati „ako operacija nije dostupna u krugu od 100 milja od kuće zaposlenog“.

Međutim, ista kompanija je od 2016. donirala 974.718 dolara političkim odborima koji su ključni za uskraćivanje prava na abortus, tačnije 75.000 dolara Nacionalnom odboru senatora republikanaca, 789.718 dolara Asocijaciji republikanskih guvernera i 110.000 dolara Republikanskom komitetu državnog rukovodstva.

A.J.

Prethodni članak

1733 zaštitnika životne sredine je ubijeno u proteklih deset godina

„Ovde se prosto radi o borbi za život. Mi se samo borimo da ostanemo tu“: Podgradina, kamenolom pored kuće i zabrane kretanja za sve koji se tome protive

Sledeći članak