„33 godine staža stale u dve kese“, radnici Aerodrom keteringa nastavljaju borbu za svoja prava

Sindikat će pozvati na proteste i blokade aerodroma i puteva ukoliko se ne prekine sa otpuštanjem radnika Aerodrom keteringa i zapošljavanjem stranih radnika na njihova mesta. Predstavnici sindikata veruju da će se to dešavati u celoj Srbiji ukoliko se ne zaustavi sada.

Dragan Todorović, Angelina Pajić i Dragan Kabić

Savez samostalnih sindikata Beograda (SSSB) je organizovao konferenciju za medije povodom nedavnog otpuštanja 40 radnika i radnica Aerodrom keteringa i najave dovođenja stranih radnika na njihova mesta, o čemu ste mogli da čitate na Mašini.

„Ja sam tamo 33 godine, od samog početka. Od 18. marta su sve te moje godine stale u dve kese. Razočarana, uplašena i zapitana gde sam pogrešila“, rekla je Angelina Pajić jedna od otpuštenih radnica Aerodrom keteringa.

Predsednik SSSB-a Dragan Todorović je podsetio da su radnici Aerodrom keteringa pokrenuli štrajk u septembru prošle godine nakon što su otkrili da im poslodavac nije uplaćivao doprinose. „Već u oktobru u Nju Delhiju u Indiji, poslodavac je dao oglas da hitno traži radnike za poslove na aerodromu u Beogradu“, otkrio je Todorović koji je i pokazao oglas o kojem je reč.

„Imamo nesvakidašnju situaciju – poslodavac ne traži radnike zato što nema domaće radne snage već zato što želi da spreči sindikalno organizovanje“, rekao je Todorović.

On je optužio Aerodrom ketering da je „jako loš poslodavc“, i dodao da to nije nikakav strani investitor.

„Oni nisu uložili ni dinar, već su odlukom nekoga iz vlasti i poslovodstva Air Serbia dobili monopol za rad na aerodromu uz korišćenje državnih resursa. Mi smo sami sebi oduzeli mogućnost da naša kompanija radi a dali smo je stranom investitoru“, izjavio je Todorović.

On je rekao da će tražiti od Vlade da Air Serbia raskine ugovor sa firmom Aerodrom ketering Beograd te da naši radnici nastave da obavljaju posao preko firme Air Serbia ketering koja je jedna od povezanih firmi a koja nije ugašena nakon što je došao strani investitor pošto mu je ona bila potrebna da je zadrži zbog licenci.

„Ako odgovora ne bude biće protesta i štrajkova mi na ovome nećemo stati. Pozvaćemo i studente i đake, zaposlene u javnom i privatnom sektoru, blokiraćemo aerodrom i puteve“, izjavio je Todorović.

Dragan Kabić, predsednik Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Beograda, koji je i predsednik sindikata u Aerodrom keteringu koji je prošle jeseni otpušten nakon što je pokrenut štrajk u preduzeću je rekao da će se isto dešavati u celoj Srbiji ukoliko ovo sada prođe.

„Nikome nije bilo jasno zašto se pet firma otvara – sve to je vodilo manipulacijama sa ugovorima, kršenju kolektivnog ugovora i ne uplaćivanju doprinosa zbog čega smo na kraju i pokrenuli štrajk“, rekao je Kabić.

On je pojasnio i da radnici nisu protiv stranih radnika već da su protiv toga da se otpuštaju dugogodišnji radnici kako bi se doveli oni koji ne mogu ili ne žele da se angažuju za poboljšanje radnih prava.

„Imali smo problem sa kuvarima, nismo nikako uspevali da nađemo dodatne radnike za sezonu. Doveli su dvojicu Egipćana koji i danas rade sa nama. Sve ja to razumem, nekada je potrebno dovesti strane radnike, ali nemojte da otpuštate naše koji već rade te poslove“, izjavio je Kabić.

M.M.

Prethodni članak

Rio Tinto želi da pokrene izgradnju rudnika litijuma sudskim putem, upozoravaju iz međunarodne ekološke organizacije

Teški uslovi rada žena u kulturi: neophodno uvesti dostojanstvene zarade, zaštitu od seksualnog uznemiravanja i dodatne pravilnike

Sledeći članak