Aerodrom ketering otpušta radnike i na njihovo mesto dovodi strance, saopštavaju iz sindikata

Šest meseci nakon štrajka radnika beogradskog Aerodrom keteringa, poslodavac je otpočeo sa otpuštanjem radnika i angažovanjem stranih radnika na iste pozicije saopštava Samostalni sindikat ugostiteljstva i turizma Srbije.

Kako je saopštio sindikat poslodavac je 17. marta 40 radnika obavestio o tome da su tehnološki višak i da se u skladu sa tim jave upravi kako bi potpisali rešenja o tome. Prema saznanjima sindikata ovi radnici će biti zamenjeni sa više od 60 radnika iz Jugoistočne Azije.

„Ovakvo postupanje poslodavca znači da će četrdeset radničkih porodica u Srbiji ostati bez sredstava za život, iako su ovi radnici savesno obavljali svoj posao“, saopštavaju iz sindikata.

Sindikat napominje da je od 40 otpuštenih radnika njih 29 učestvovalo u formiranju privremenog štrajkačkog odbora pre šest meseci što je većina onih koji su tada svojim potpisima stali iza štrajka o kojem ste mogli da čitate i na Mašini.

„Jasan je pokušaj poslodavca da slomi kapacitet radnika da organizuju sindikalne akcije na radnom mestu i da se suprotstave potpunoj samovolji uprave u nesavesnom poslovanju i kršenju prava zaposlenih“, stav je sindikata u Aerodrom keteringu.

Oni smatraju i da otpušteni radnici nisu nikakav višak s obzirom na to da je Aerodrom ketering jedini licencirani snabdevač u restriktivnoj zoni beogradskog aerodroma čiji se obim poslovanja proširuje svakog meseca. Da je tako navode iz i saznanja da je uprava preduzeća tokom prethodne nedelje počela da uvodi u posao radnike iz inostranstva.

Iz sindikata podsećaju na to da su strani radnici najčešće angažovani po zakonu o strancima, te da tako nisu zaštićeni zakonom o radu i nemaju prava na sindikalno organizovanje.

„Posebno je opasno to što je otpušten kako glavni šef kuhinje, tako i šefovi smena, bez adekvatne zamene. Konačno, postoje indicije da će stranci biti zaposleni preko nove firme, čime se takođe nastavlja praksa neprekidnog kreiranja novih pravnih lica – koja će, uzgred budi rečeno, sada dobro doći poslodavcu da otpuštenim radnicima isplati minimalne otpremnine, iako neki od njih decenijama rade na istom poslu pripreme hrane za beogradski aerodrom“, navodi se u saopštenju sindikata.

Podsećamo da je štrajk pre pola godine organizovan nakon što je otkriveno da radnicima skoro godinu dana poslodavac nije uplaćivao doprinose za socijalno i zdravstveno osiguranje. Tada su članovi sindikata bili suočeni sa pritiscima a predsednik sindikata je bio udaljen sa posla da bi kasnije po odluci inspekcije rada bio vraćen, ali tako da ga je poslodavac rasporedio na rad od kuće čime je onemogućio redovnu komunikaciju sa kolegama.

Iz sindikata još poručuju svim stranim radnicima koji žele da se profesionalno ostvare u Srbiji da su dobrodošli, ali da nije dobro ukoliko dolaze kao štrajkbreheri.

Do zaključivanja ovog teksta nismo dobili komentar iz poslovodstva Aerodrom keteringa.

M.M.

Prethodni članak

Bivši predsednik opštine Grocka ponovo osuđen na više godina zatvora zbog paljenja kuće novinara

Video serijal za mlade o anksioznosti i mentalnom zdravlju

Sledeći članak