Prvo Ministarstvo kultura, dekolonijalizacije i depatrijarhalizacije osnovano u Boliviji

Sabina Orellana; Izvor: Lucho Arce / Facebook

Prvi put u istoriji osnovano je Ministarstvo kultura, dekolonijalizacije i depatrijarhalizacije.

Ministarstvo koje će se u Boliviji boriti protiv kolonijalizma i seksizma preuzela je Sabina Orelana, predstavnica starosedelačkog stanovništva.

U Boliviji je, po prvi put na svetu, proglašena ministarka kultura, dekolonijalizacije i depatrijarhalizacije. Dužnost će preuzeti Sabina Orelana. Ona je vođa starosedelačkog stanovništva, feministkinja i aktivistkinja Nacionalne konfederacije kampesina, starosedelaca i starosedelačkih žena Bolivije (La Confederación Nacional de Mujeres Campesinas Indígenas Originarias de Bolivia “Bartolina Sisa”).

Na predsedničkim i parlamentarnim izborima vlast je povratio Pokret za socijalizam (MAS) Eva Moralesa. MAS je bio na vlasti od 2006-2019, kada je svrgnut u puču desničarskih snaga.

Kako prenosi Redfish, Orelana je izjavila da će njeno ministarstvo raditi za „dekolonizovanu domovinu oslobođenu patrijarhata, ponosnu na svoje korene i svoje veliko kulturno bogatstvo“

Teritorija Bolivije je kolonizovana u 16. veku, a Republika Bolivija osnovana 1825. Iako većinu stanovništva Bolivije sačinjavaju starosedeoci, sve do Moralesovog dolaska na vlast njome je vladala belačka elita koja je zakonodavstvo i kulturnu politiku definisala protivno interesima starosedelaca i žena.

I.K.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE