Pretnja otkazom – nastavak pritisaka na Oružare

Predsednik Oružara, Dragan Ilić; Foto: Marko Miletić / Mašina

Predsednik Oružara, Dragan Ilić; Foto: Marko Miletić / Mašina

Predsednik sindikalne organizacije Zastava oružje, Dragan Ilić, dobio je rešenje – opomenu pred otkaz ugovora o radu. Ukoliko u narednih šest meseci Ilić učini povredu radne obaveze, dobiće otkaz bez daljih upozorenja.

Ovaj postupak uprave preduzeća predstavlja nastavak pritisaka na Sindikat i njegovog predsednika, a sudeći prema dosadašnjem ponašanju poslodavca ne treba sumnjati da će se pritisci nastaviti i u sledećem periodu. To otvara mogućnost i da sindikalni predstavnik u Zastava oružju dobije otkaz.

Dragan Ilić je predsednik sindikalne organizacije Zastava oružje ali i zastupnik društvenog kapitala u Skupštini preduzeća – pozicija koja delimično objašnjava i razloge za pritiske kojim je suočen prethodnih meseci. Naime, Ilić je bio na čelu radničkih štrajkova tokom aprila i maja ove godine kada su radnici tražili bolje uslove rada, veće plate, ali i izuzimanje fabrike iz postupka privatizacije odbrambene industrije Srbije.

Od tada je Ilić bio suočen sa nekoliko krivičnih prijava, umanjenjem zarade, privođenjem, pretnjama i prisluškivanjem, dok je sam Sindikat na osnovu anonimnih prijava kontrolisan od strane poreske i finansijske policije, o čemu ste već mogli da čitate na Mašini.

Sindikalna organizacija Zastava oružje osuđuje pritisak na radničku organizaciju i ocenjuje da je ova „kampanja progona do sada nezabeležena protiv predsednika neke sindikalne organizacije, radničkog lidera, a sve u cilju suzbijanja mogućih nezadovoljstava radnika zbog niskih zarada, teških i neodgovarajućih uslova rada, nedostatka zaštitne opreme i opšteg stanja u kome se preduzeće Zastava oružje nalazi ‘zahvaljujući’ poslovnoj politici koja je vođena poslednjih godina“.

M.M.

 

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE