Neizvesna budućnost Dvestadvojke

Foto: Radio Beograd 202 / Facebook
Foto: Radio Beograd 202 / Facebook

Kolegijum Programa 202 Radio Beograda juče je povodom najava izmena u funkcionisanju ovog dela javnog servisa Srbije zatražio podršku javnosti putem saopštenja preko Fejsbuka. U međuvremenu su taj dokument kao i stranica na kojoj se nalazio uklonjeni s te društvene mreže.

Kako nezvanično saznajemo do uklanjanja dokumenta i stranice je došlo nakon što je uprava Radija Beograd zapretila sankcijama zaposlenima na Dvestadvojci.

Kolegijum je u tom saopštenju izrazio nezadovoljstvo s namerom direktora Radija Beograda Milana Nedića da pretvori Dvestadvojku u muzički radio, što bi značilo ukidanje informativnih, kulturnih i sportskih sadržaja na toj radio stanici. Ujedno su zatražili podršku javnosti protiv takve transformacije te stanice.

Nedić je najavio plan transformacije u gostovanju u emisiji Talasanje Prvog programa Radio Beograda. Tada je izjavio da će broj urednika Dvestadvojke biti raspoređen na Prvi i Drugi program. Za sada nema informacija kakva bi sudbina čekala ostale zaposlene i honorarce Dvestadvojke.

Upitna ostaje sama svrha ovakve transformacije Dvestadvojke.

Kolegijum Programa 202 je tražio da uprava odustane od izvršavanja takvog preoblikovanja radija, da uzme u obzir stavove Redakcije i Kolegijuma, te da je kao predlog iznese najpre pred Programski savet i Upravni odbor Medijskoj javnog servisa Srbije.

Poznato je da je informativna redakcija Dvestadvojke već integrisana u sklop Prvog programa. Dvestadvojka je time izgubila autonomiju u realizaciji informativnog programa koja se sada svodi na prenošenje sadržaja s Prvog programa.

Gašenje programa i redakcija se može sagledati kao praćenje politike vlade koja zahteva štednju u svim javnim službama, pa tako i u Javnom medijskom servisu iako vlada ne bi trebala da ima ingerencije nad radom RTS-a. Imajući u vidu narušene medijske slobode i tendenciju vlasti da kontroliše medije, možemo spekulisati da je jedan od ciljeva takve integracije redakcija upravo lakša kontrola sadržaja koji se emituje preko Javnog servisa.

Predsednik granskog sindikata Nezavisnost za medije, kulturu i umetnost, Dragan Milanović Pilac je izjavio za Mašinu da taj sindikat osuđuje Nedićevu nameru da promeni koncepciju Dvestadvojke. Pilac ujedno izražava čuđenje što se takva transformacija programa najvljuje u trenutku kada Dvestadvojka beleži veliki rast slušanosti.

Kako saznajemo u narednim danima će zaposleni Dvestadvojke sa direktorima Javnog servisa razmatrati dalju sudbinu ovog medija.

Saopštenje Kolegijuma Programa 202 Radio Beograda je i dalje dostupno na portalu Cenzolovka.

Prethodni članak

Umetnik je radni čovek

Imaju li sindikati budućnost?

Sledeći članak