Anketa JUGpressa: mediji ne izveštavaju dovoljno o radnim pravima, mnogi su šikanirani na poslu i rade za minimalac

Bezmalo se svi anketirani slažu da mediji pišu nedovoljno o radnim pravima, a najtraženija tema za izveštavanje je pitanje mobinga, pokazuje istraživanje Regionalne informativne agencije JUGpress.

Regionalna informativna agencija JUGpress sprovela je anketno istraživanje o radu i radnim pravima u kojem su učestvovali korisnici tog medija sa područja Leskovca, Vranja i drugih opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

JUGpress je putem ankete pod nazivom „Rad i radna prava“ sakupio stavove anketiranih o medijskom tretmanu teme radnih prava, slučajevima mobinga, upoznatosti sa zakonom o radu i mogućnosti sindikalnog organizovanja.

Da zna dovoljno o zakonu o radu smatra 37, 8% učesnika i učesnica u anketi. Približno isti je udeo onih koji smatraju da znaju malo, dok 8,1% anketiranih smatra da nimalo nije upoznat sa ključnim zakonom za regulisanje radnih odnosa.

Na pitanje ankete „Da li smatrate da mediji previše ili premalo pažnje poklanjaju temi radnih prava?“ 98,6% je odgovorilo sa „premalo“ dok je 1,4% odgovorilo sa „previše“.

Takva prevaga stava da se o radnim pravima izveštava premalo ukazuje „da je upravo u medijskoj neispraćenosti ovog esencijalnog problema čoveka koji živi u kapitalizmu jedan od mogućih razloga zbog čega učesnici upitnika tvrde da o ovoj temi poseduju skromno znanje“, komentarišu iz JUGpress-a.

Neznatno je umerenija razlika u stavovima ispitanika o zastupljenosti teme prava radnika u javnoj sferi. Oni koji smatraju da je tema prava radnika nedovoljno zastupljena čine 85,1% anketiranih, dok 8,1% smatra da je dovoljno zastupljena, a 6,8% je neodlučno.

„O kojim temama vezanim za polje rada biste voleli da pišemo?“, glasilo je jedno od pitanja ankete JUGpressa. Kao najpoželjnija tema pokazali su se slučajevi mobinga. Dodatno, čak 71,8% ispitanika poznaje nekog ko je bio šikaniran na poslu.

Kako smo i na Mašini više puta pisali, mnogi ljudi u Srbiji primaju minimalac, iako bi prema važećim zakonima minimalna zarada morala da predstavlja izuzetak. Prema anketi JUGpress-a 63,4% ispitanika poznaje nekog ko radi za minimalnu platu.

Na pitanje „Da li znate nekog ko je dobio otkaz i inspekcija ga vratila na posao, a da je poslodavac to prihvatio bez problema?“ 36,1% ispitanika i ispitanica odgovorilo je potvrdno, dok je negativno odgovorilo njih 63,9%. Ovo takođe „ukazuje na nivo na kome se nalazi poštovanje zakonskih odrednica od strane onih koji imaju moć da ih ne poštuju, ali i o obespravljenosti radnika koji su prepušteni sami sebi“, piše JUGpress.

Na pitanje „Da li u vasoj firmi postoji sindikat?“ sa „da“ je odgovorilo 44,4%, a sa „ne“ 55,6%.

U anketnom istraživanju Regionalne informativne agencije JUGpress učestvovalo je 57,7% muškaraca i 42,3% žena, kako su se sami izjašnjavali. Celu anketu možete naći ovde.

A.J.

Prethodni članak

I taksistima i CarGo vozačima je u interesu da se reši pitanje (ne)ustavnosti rada van radnog odnosa

Belivuk tvrdi da je u Savamali rušio za državu

Sledeći članak