Balkanska antiratna konferencija 5. jula u Beogradu

Komitet protiv rata i imperijalizma (KPRI) organizuje javnu prezentaciju povodom početka Balkanske antiratne konferencije.

Ilustracija povodom otvaranja konferencije, Foto: KPRI

Program će biti održan u petak, 5. jula u Magacinu u ulici Kraljevića Marka 4 u Beogradu. Tribina na kojoj će govoriti član Evropskog komiteta protiv rata iz Nemačke Gotthard Krupp, Mugurel Popescu iz Rumunije i Ratibor Trivunac, član KPRI, počinje u 18 časova.

„Sve države Balkana su direktno ili indirektno okupirane od strane NATO-a i učestvuju u raspirivanju ratnih sukoba, a one koje nisu zvanične članice pod pritiskom su evroatlanskih imperijalista da se svrstaju na njihovu stranu u ratovima koji se šire svetom“, smatraju iz Komiteta protiv rata i imperijalizma (KPRI).

Kako se u pozivu za njihovu antiratnu konferenciju navodi, Srbija, čije vlasti „izigravaju neutralnost“ uvela je sankcije Belorusiji, isporučila oružje u Ukrajinu u vrednosti od 160 miliona evra i u Izrael u vrednosti od 16 miliona evra. Paralelno s time, Vojska Srbije organizuje zajedničke vojne vežbe sa NATO snagama.

„Narodi Balkana ne smeju biti na strani bilo kog imperijalizma i tako postati saučesnici u zločinima. Jedini uspešan otpor ratu i imperijalizmu moguć je ukoliko je on organizovan internacionalno. Domaće i strane elite podstiču podele među narodima jer se plaše nemira među klasama i jedini odgovor je taj da im zajedno poručimo kako nećemo ginuti za njihov interes i džep“, odlučni su iz KPRI.

Osnovni cilj konferencije je povezivanje antimilitarističkih, antiimperijalističkih i internacionalističkih snaga na Balkanu i šire, a dobrodošao je svako ko želi život bez ratova i okupacije.

A.G.A.

Prethodni članak

Evropska federacija novinara podržala Rezoluciju o prekidu vatre u Izraelu i Palestini

U Gazi je od početka rata raseljeno 90% ljudi, kaže UN

Sledeći članak