Belivuk tvrdi da je u Savamali rušio za državu

Vođa kriminalnog klana Veljko Belivuk izjavio je da je za državu obavio posao protivzakonitog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici, kojim su 2016. godine omogućeni radovi na izgradnji Beograda na vodi.

„Zvonko Veselinović, Sale i ja smo poslali momke da ruše u Savamali“, izjavio je Belivuk, kako javlja Nova.rs. Belivuk je ovu izjavu dao u Tužilaštvu za organizovani kriminal na saslušanju zbog ubistva Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića, za koje se pored njega sumnjiče i još tri pripadnika iste kriminalne grupe. Optuženi tvrde da su nevini za ubistva, a tužilaštvo i policiju optužuju da protiv njih podmeću dokaze. Belivuk, istovremeno, preti da će obelodaniti kako je ovaj kriminalni klan vršio prljave poslove za potrebe vlasti. 

„Ukoliko tužilac nastavi da podmeće dokaze protiv nas i izmišlja, biću prinuđen da ispričam sve što smo radili za državu. Počeću od Savamale, a posle ću i o mnogo težim krivičnim delima“, izjavio je, po navodima Nova.rs, Belivuk na saslušanju.

Podsetimo, planovi vlasti za izgradnju Beograda na vodi izazvali su veliki revolt građana, na čije čelo je stao tim povodom organizovan pokret Ne davimo Beograd. Ne davimo Beograd je organizovao niz protesta protiv izgradnje ekskluzivnog stambeno-poslovnog naselja koje je vlast proglasila za projekat od nacionalnog značaja, a protesti su eskalirali nakon rušenja u Savamali. 

Policija 2016. nije reagovala na pozive građana koji su rušenje pokušali da prijave, već ih je upućivala na komunalnu policiju, čiji načelnik je kasnije dao lažnu izjavu da takvih poziva nije bilo. Tokom rušenja je u Hercegovačkoj bila isključena struja, a čuvar jedne od srušenih zgrada je vezan od strane rušitelja maskiranih fantomkama, da bi preminuo mesec dana kasnije. Više tužilaštvo je 2017. godine objavilo da istraga u slučaju „Savamala“ neće biti pokrenuta zbog nedostatka dokaza.

Iz NDBG su i ovom prilikom ponovili stav koji zastupaju od 2016. godine, da se operacija takvog obima, u okviru koje je grupa od tridesetak maskiranih osoba uz pomoć teške mehanizacije rušila objekte po Savamali, vezivala prolaznike i otimala im telefone, ne bi mogla desiti bez koordinacije policije, gradskih službi i naloga iz vrha vlasti. Ne davimo Beograd je još jednom Sinišu Malog Gorana Vesića i Nikolu Nikodijevića označio kao nalogodavce, a Aleksandra Vučića i vrh Srpske napredne stranke kao one koji su dozvolili i aminovali rušenje u Savamali.

„Navodi Veljka Belivuka na saslušanju o umešanosti u rušenje u Savamali i drugim kriminalnim radnjama koje je njegov klan obavljao nesumnjivo govore o umešanosti vrha Srpske napredne stranke i njenih satelita u brojne kriminalne poduhvate i korišćenju kriminalnih grupa i klanova za svakodnevnim poslove“, navodi se u ovim povodom izdatom saopštenju pokreta Ne davimo Beograd.

Kako poručuju, Ne davimo Beograd neće odustati od insistiranja na rasvetljavanju ovog slučaja sve dok se odgovorni ne privedu pravdi. Narednim korakom u tome smatraju smenu režima Srpske napredne stranke na aprilskim izborima.

I.K.

Prethodni članak

Anketa JUGpressa: mediji ne izveštavaju dovoljno o radnim pravima, mnogi su šikanirani na poslu i rade za minimalac

Njegovo veličanstvo g($)en i legalizovanje surogat materinstva

Sledeći članak