„Beograd u pokretu“ apeluje da se zaustavi prodaja „Stare Šećerane“

Kako se navodi u saopštenju organizacije, time se na prodaju ne stavljaju samo objekti, već i deo nasleđa grada.

Organizacija „Beograd u pokretu“ navodi da je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika zakazala prodaju „Stare Šećerane“ po početnoj ceni od 680,6 mliona dinara i apeluje na Vladu Srbije da to zaustavi.

„U skladu sa Zakonom o kulturnom nasleđu, Republika Srbija ima pravo preče kupovine ovog kulturnog dobra. Pozivamo Vladu Republike Srbije da iskoristi to pravo i da od ‚Stare Šećerane‘ napravi novi kulturni centar Beograda“, poručuju iz organizacije.

„Beograd u pokretu“ podseća na to da je šećerana deo identiteta glavnog grada, koja svedoči o periodu industrijalizacije prestonice.

„Njen potencijal da postane novi kulturni distrikt je ogroman, pružajući prostor za umetnike različitih disciplina da stvaraju i izlažu svoja dela. Inspirisan ljubljanskom ‘Cukrarnom’, ovaj prostor bi mogao postati centar kulturnih dešavanja, okupljajući slikare, vajare, muzičare i mlade arhitekte“, tvrdi se u saopštenju.

Napominju da ukoliko država na otkupi Šećeranu, a usvoji se izmena prostornog plana o proširenju „Beograda na vodi“, postoji realna opasnost da ovaj dragoceni deo kulturnog nasleđa bude uništen.

„’Stara Šećerana’ i ‘Beogradski Hipodrom’ biće žrtvovani zarad izgradnje novog elitnog naselja, gubeći tako deo svoje istorijske i kulturne vrednosti. Ovim putem apelujemo na Vladu da prepozna značaj ‘Stare Šećerane’ kao kulturnog dobra od nacionalnog značaja i da preduzme korake ka očuvanju i revitalizaciji ovog prostora“, zaključuje se.

I.K.

Prethodni članak

Beograd u pokretu: Srbija raspolaže milionima tona „crnog zlata“ koje se ne koristi

Testirana je prva plastika koja ne stvara mikroplastiku

Sledeći članak