Beogradski komunalci protestovali protiv formiranja novih javnih komunalnih preduzeća

Reprezentativni sindikati javnih komunalnih preduzeća Beograda danas su održali protest ispred gradske Skupštine kako bi ponovili njihove zahteve da se spreči osnivanje novih komunalnih preduzeća koja bi obavljala delatnosti identična već postojećim.

Oko hiljadu radnika, članova sindikata javnih komunalnih preduzeća Beograda, danas okupilo ispred Skupštine grada Beograda pred početak nove sednice na čijem se dnevnom redu nalaze i odluke o osnivanju dva nova javna komunalna preduzeća – jednog za održavanje parkova u centralnim gradskim opštinama i drugog za naplatu javnog prevoza.

Sindikati su prethodno o svemu obavestili i predsednika Vučića od koga su tražili da interveniše i iskoristi svoj autoritet kako bi se sporne tačke dnevnog reda povukle sa sednice gradske Skupštine.

Beogradski komunalci su danas blokirali Trg Nikole Pašića sa idejom da dočekaju gradske odbornike i izvrše pritisak na njih da ne glasaju za osnivanje novih komunalnih preduzeća i tako ugroze komunalni sistem u glavnom gradu. Sam gradonačelnik Aleksandar Šapić je pri dolasku u zgradu Skupštine dočekan sa zvižducima i negativnim komentarima i uzvicima.

Šapić nije ostao dužan radnicima. Prilikom svog obraćanja odbornicima nije propustio priliku da pokuša da konfrontira sindikalne lidere i članove sindikata i radnike.

Aleksandar Radojević govori na protestu komunalaca
Aleksandar Radojević govori na protestu komunalaca; Foto: Savez samostalnih sindikata

Inače, danas održani protest je sudeći prema najavama predsednika Samostalnog sindikata komunalaca Beograda i Srbije, Aleksandra Radojevića, samo najava generalnog štrajka komunalaca u glavnom gradu ukoliko Grad ne odustane od formiranja novih komunalnih preduzeća.

„Juče je doneta jednoglasna odluka sindikata svih komunalnih preduzeća u Beogradu da će radnici komunalnih preduzeća čiji je osnivač grad Beograd stupiti u generalni štrajk“, saopštio je juče Radojević.

On je objasnio da je procedura organizovanja štrajka u toku i unapred se izvinio korisnicima komunalnih usluga u gradu koje moli za razumevanje.

„Pošto nas Grad nije ni o čemu obaveštavao mislim da mi imamo pravo da zauzmemo takav stav, pokušaćemo da poštujemo zakonsku normu i nećemo dozvoliti da nastrada ni jedan radnik“, zaključio je Radojević.

M.M.

Prethodni članak

AŽC: „Megaekskluzivno“ u slučaju intervjua sa osuđenim silovateljem je samo Informerevo prelaženje granica u ponižavanju i zastrašivanju žena

Ministarstvo poljoprivrede zabranilo korišćenje poljoprivrednog zemljišta firmi Euro Litijum Balkan

Sledeći članak