Bitka za Vlasinu upozorava da građevinski radovi na reci Bistrici ne prolaze bez njihovog nadzora

Udruženje Bitka za Vlasinu skree pažnju da su za potrebe MHE smeštene samo 5km iznad vodozahvata vlasotinačkog vodovoda u toku građevinski radovi koji predstavljaju rizik za okolinu i stanovništvo.

Članovi udruženja Bitka za Vlasinu su izvršili građanski monitoring lokacije na kojoj je smeštena mašinska zgrada derivaciona MHE „Đorđine“, gde su zatekli mešalicu za beton i bager u koritu reke.

„Prethodnih dana, Bitka za Vlasinu je od meštana iz ionako već opustelih sela tog kraja, dobila nekoliko dojava da se na pomenutoj lokaciji ‚nešto radi‘“, konstatuje se u pratećem saopštenju.

Prisutni radnici firme AB KOP su informisali predstavnike Bitke za Vlasinu da su u toku radovi na saniranju štete na cevovodu koje su izazvale junsko-julske poplave i da se popravljaju betonski držači tih cevi. Iz neformalnog građanskog udruženja BzV obaveštavaju javnost da su o radovima

obavestili opštinsku građevinsku inspekciju, inspektora za zaštitu životne sredine i republičku vodoprivrednu inspekciju.

„Takođe, kontaktirali smo i direktora JKP ‚Vodovod‘ Vlasotince, u smislu uzorkovanja, provere, ispitivanja ispravnosti vode obzirom da dolazi do zamućenja Bistrice, izlivanja betonske mase u korito reke i njen tok, kao i zbog potencijalne opasnosti od curenja nafte i motornih ulja iz mašina i kamiona tokom izvođenja radova i posebno zbog rizika od izlivanja opasnog mašinskog ulja iz trafoa i turbina minihidroelektrane. Za one koji ne znaju, na oko pet kilometara nizvodno od mašinske zgrada MHE ‚Đorđine‘ nalazi se vodozahvat vlasotinačkog vodovoda!“, upozoravaju iz Bitke za Vlasinu.

U saopštenju se navodi da su inspekcije usmeno reagovale konstatacijom da su direktno kontaktirale izvođača radova i investitora, na šta su iz BzV reagovali čuđenjem. Inspektori su naveli i da su investitora i izvođača „upozorili da se strogo pridržavaju mera i propisa prilikom sanacije cevovoda i da ne rade ništa van domena onoga kako je prvobitnim projektom prilikom izgradnje istog bilo i predviđeno“. P

Građani smatraju da je potrebno inspekcija izađe na teren, izvrši nadzor i sprovede propisane mere, umesto da investitoru veruje „na lepe oči“.

Da bi se razumelo u kojim slučajevima mna energetskim objektima mogu da se vrše radovi bez građevinske dozvole, Bitka za Vlasinu je konsultovala Zakon o planiranju i izgradnji. Zakon definiše posebne slučajeve građenja, odnosno izvođenja radova bez pribavljene građevinske dozvole u Članu 143, koji kaže sledeće:

„Građenju objekta, odnosno izvođenju pojedinih radova može se pristupiti i bez prethodno pribavljene građevinske dozvole, ako se objekat gradi neposredno pred nastupanje ili za vreme elementarnih nepogoda, kao i radi otklanjanja štetnih posledica od tih nepogoda, neposredno posle njihovog nastupanja, u slučaju havarije na energetskim objektima ili telekomunikacionim sistemima, kao i u slučaju rata ili neposredne ratne opasnosti, ugrožene energetske bezbednosti i sigurnosti snabdevanja energentima Republike Srbije, kao i u slučaju izvršenja rešenja građevinskog inspektora kojim se utvrđuje da je usled dotrajalosti ili većih oštećenja ugrožena njegova stabilnost i da predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, za susedne objekte i za bezbednost saobraćaja.

U slučaju havarije na energetskim objektima i telekomunikacionim sistemima, vlasnik objekta, odnosno sistema ima obavezu da odmah obavesti organ nadležan za poslove građevinske inspekcije o nastaloj havariji“.

Bitka za Vlasinu: Pratimo svaki korak

„Podsećamo i upozoravamo nadležne opštinske i državne institucije i inspekcije, kao i vlasnike i investitore MHE na našim rekama: Bitka za Vlasinu prati i nadzire sve što se dešava na vodotokovima reka opštine Vlasotince i celokupnom slivu naše Vlasine! Od prvog dana nastanka ove grupe posebnu pažnju usmeravamo problemu pitanja rada derivacionih minihidroelektrana“.

Iz ovog udruženja dodaju da aktivnosti vlasnika i investitora prilikom izgradnje tih objekata smatramo zločinom nad prirodom, a MHE ubicama reka, biljnog i životinjskog sveta u njima, narušiteljima biodiverziteta i uništivačima života ljudi koji od tih reka zavise. Članovi Bitke za Vlasinu podsećaju na to da su u martu 2021. godine posle višemesečne borbe i opstrukcija uspeli da od Skupštine opštine Vlasotince izdejstvuju izglasavanje i usvajanje Inicijative za zabranu izgradnje derivacionih MHE i navode da će se dalje boriti za zabranu rada i „uklanjanje tih betonskih štetočinskih skalamerija o trošku vlasnika“.

I.K.

Prethodni članak

„Solartehnika narodu“ u Pirotu i na Staroj planini

Otvara se 57. Bitef festival: Snago, ne pristaj da budeš nečija

Sledeći članak