Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu je privremeno prekinuta, podrška profesorima i dalje stiže

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu koja je trajala od četvrtka, obustavljena je u nedelju. Podrška ustanovi i profesorima ipak još uvek stiže sa različitih strana.

Kako prenosi 021, blokada Filozofskog fakulteta je prekinuta nakon što su sa grupom koja je blokirala fakultet razgovarali rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Dejan Madić, dekan Fakulteta tehničkih nauka, prof. dr Boris Dumnić i dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, prof. dr Patrik Drid.

Rektor je rekao da ‚‚podržava studente koji protestuju” i ‚‚osuđuje govor mržnje profesora Dinka Gruhonjića”, piše 021.

Isti portal prenosi izjavu studenta prorektora Damjana Vakanjca da Filozofski fakultet napuštaju privremeno zbog ispitnog roka, ali da će potom nastaviti sa blokadom dok im se ne ispune zahtevi.

Stav: ‚‚Pregovarači” su potpisnici liste „Srbija ne sme na stane“

Neformalna studentska organizacija Stav podsetila je da su ‚‚pregovarači” bili potpisnici liste podrške „Srbija ne sme na stane“, koju su objavile „Novosti“.

Kako smo ranije pisali, omladinski odbor Zajedno za Novi Sad skrenuo je pažnju na to da je među navodnim studentima bilo pripadnika vladajuće Srpske napredne stranke.

Iz Stava su putem svog Instagram naloga poručili da neće dopustiti da sve ovako olako prođe i da ne pristaju da strahuju da li će se ovakve stvari ponovo raditi u ime novosadskih studenata. ‚‚Fakultet je naš!”, odlučni su studenti.

Filozofski fakultet danas, prvog aprila, organizuje javni čas o slobodi govora od 13h na platou ispred Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Skup podrške Dinku Gruhonjiću ispred Filozofskog fakulteta z Novom Sadu; Foto: Mašina

NKSS: Gruhonjić je žrtva divljačke harange

Iz Asocijacije NKSS su konstatovali da se na Dinka Gruhonjića vodi orkestrirana hajka koja ugrožava njegovu bezbednost i materijalnu egzistenciju. NKSS osuđuje to što je Filozofski fakultet u Novom Sadu doveden do toga da se opstruira rad ustanove i da „status njenog zaposlenog želi da diktira grupa studenata sa drugih fakulteta, na temelju falsifikovane izjave u opskurnom tabloidu, a uz pomoć ljudi van akademske zajednice koji su angažovani kao dodatni fizički izvršioci”.

„Blokada rada fakulteta nije ovom prilikom prvi put korišćena kao sredstvo društvene borbe, ali je ovo prvi put da takva blokada kao metu ima samu suštinu akademskog delovanja: kritičku misao, slobodu izražavanja i delovanja u cilju boljitka i napretka zajednice jednakih i ravnopravnih ljudi”, navodi se u saopštenju NKSS i dodaje:

„U ovoj situaciji na novosadskom Filozofskom fakultetu prepoznajemo sliku našeg društva u koje se sistematski instalira osećaj straha kao dominantnog načina življenja u zajednici i u kojem se kritički tonovi nemilosrdno satiru”.

Iz NKSS poručuju da ne pristaju da žive u društvu koje se obračunava sa kritičkom mišlju, „pritom koristeći najprljavija sredstva kao što su lažne vesti i video falsifikati radi bestijalnog pujdanja javnosti na čerečenje nepoćudnih”. NKSS apeluje na čitavu javnost da reaguje, da se pokrene i poveže u jedinstven front koji će nastupajućoj neslobodi i strahovladi stati na put. „Moramo odmah da ujedinimo napore kako bismo sprečili da na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu bude pređena crvena linija ulaska u otvorenu diktaturu”.

FPN Univerziteta u Beogradu: Neprihvatljivo je da nasilničke grupe uspostavljaju standarde akademskih sloboda

Solidarnost sa Filozofskim fakultetom u Novom Sadu izrazili su i nastavnici Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, koji su u otvorenom pismu izjavili da podržavaju kolege i koleginice u borbi protiv nasilja i zalažu se za očuvanje autonomije univerziteta i slobode izražavanja:

„Neprihvatljivo je da malobrojne nasilničke grupe uspostavljaju standarde akademskih sloboda i funkcionisanja obrazovnih institucija. Osuđujemo progone i targetiranja profesora, kao i okupaciju i uzurpaciju fakultetskih prostora”. Akademske institucije moraju delovati u skladu sa vlastitim standardima i procedurama, a ne proizvoljnim i nasilnim ultimatumima, navodi se.

„Zahtevamo da državne institucije omoguće nesmetanu nastavu i rad fakulteta, da identifikuju odgovorne i na taj način ispitaju legitimnost blokade koja pretenduje da se nazove studentskom”, poručili su nastavnici FPN-a, pozivajući akademsku zajednicu na solidarnost.

A.G.A., I.K.

Prethodni članak

Aktivisti zabrinuti zbog požara u okolini Žagubice gde se planira otvaranje rudnika

„Ljubavi smo učili vatru da nam zemlja više ne gori”: Obeleženo 79 godina od prve omladinske radne akcije

Sledeći članak