Bolivija: preliminarni rezultati nagoveštavaju ubedljivu pobedu levice

Luis Arse, kandidat Pokreta za socijalizam osvojio je 52% glasova, dok drugoplasirani Karlos Mesa 31%, pokazuju preliminarni rezultati.

Na zvanične rezultate izbora se može čekati i do nedelju dana, međutim u oblastima u kojima se sporije prikupljaju pretežno levica osvaja glasove, na osnovu čega se može očekivati da će Luis Arse postati novi predsednik Bolivije nakon prvog kruga izbora.

Naime, prema zakonu o izborima Bolivije ukoliko kandidat u prvom krugu osvoji preko 50% glasova ili 40% uz 10% vođstva u odnosu na drugoplasiranog, osvaja predsednički mandat.

Aktuelna predsednica Žanin Anjes, koja je na taj položaj dospela pučom, izjavila je da se čini da je Arse osvojio predsednički mandat i uputila je socijalističkom kandidatu svoje čestitke.

Kako javlja TeleSur, za vreme glasanja naoružana vojska je patrolirala ulicama i pri glasačkim mestima. Prema tom izvoru, ovim postupkom je pučistička vlast pokazivala svoju snagu.

Isti medij piše i o učestalim prijavama neregularnosti, incidentima oko glasačkih mesta i napadima na novinare.

Luis Arse u je svom obraćanju bio obazriviji od Eva Moralesa koji je prošle godine proglasio sebe pobednikom na osnovu preliminarnih rezultata, što su desničari iskoristili u svrhu podsticanja gneva demonstranata u izbornoj noći.

„Radićemo, i ponovo ćemo pokrenuti proces promene bez mržnje. Učićemo iz naših grešaka koji smo kao MAS pravili, i prevazićićemo ih“, izjavio je Arse novinarima, prenosi Reuters.

Podsećamo da je nakon prošlogodišnjih izbora vrh vojske pozvao tadašnjeg predsednika Eva Moralesa, da podnese ostavku, a vlast je preuzela desnica sredinom novembra uz podršku vojske i policije.

Detaljnije o zbivanjima u Boliviji možete čitati ovde.

A.J.

Prethodni članak

Bolivija: izbori obremenjeni mogućnošću novog puča

„Decu vam ne damo“, ali ni nasilne očeve? Protest pokreta „Živim za Srbiju“

Sledeći članak