Britanski pomorci ostaju bez posla, Boris Džonson nije održao reč, poručuju iz sindikata

Dvonedeljna borba pomoraca i sindikata protiv kompanije P&O završava se porazom, javlja Gardijan.

Odustajanje članova britanske Vlade od pravnog postupka i komentar sindikata da se kompanija „izvukla“ govore da se dvonedeljna bitka protiv trajektnog operatora P&O koji je bez najave otpustio skoro 800 pomoraca završava porazom, javlja britanski list Gardijan.

„Premijer je u više navrata rekao parlamentu da će Vlada preduzeti zakonske mere da sačuva radna mesta britanskih pomoraca, ali nije održao reč“, izjavio je generalni sekretar sindikata pomoraca RMT, Mik Linč.

Linč je istakao da su nadležni pokazali nedostatak hrabrosti i spremnosti na delanje, ali da će sindikat da nastavi da vrši pritisak na Vladu i da će da osigura pravdu za pomorce.

Podsetimo, britanska kompanija P&O, u vlasništvu , stedinom marta je putem Zoom poziva saopštila pomorcima na svojim brodovima da su otpušteni. Bezmalo 800 profesionalnih pomoraca kompanija je zamenila znatno jeftinijim i za pomorstvo nekvalifikovanim agencijskim radnicima. 

Iako se premijer Boris Džonson isprva busao u grudi da će P&O pravno odgovarati, ispostavilo se da zakoni Ujedinjenog Kraljevstva ipak ne pružaju adekvatnu zaštitu njegovim radnicama i radnicima. Naime, u sredu je ministar transporta Grent Šeps izjavio da Vlada nije u poziciji da pokrene sudski postupak. 

Portparol sindikata Nautilus, koji je predstavljao oko trećine otpuštene posade, izjavio je da „P&O se izvukao. Nema kazne, nema pravnog postupka, samo reči, mnogo praznih reči… Ono što sada zaista tražimo je sistemska promena, tako da se ovo nikada više ne može ponoviti.“

Ministri su ignorisali zahteve narodnih poslanika da Vlada primeni druge sankcije, kao što je isključivanje vlasnika P&O, DP World, iz pokretanja novih slobodnih luka u Velikoj Britaniji.

Naime, dubajska kompanija DP World, u čijem je vlasništvu britanski trajektni operator P&O, „zaradiće“ oko 50 miliona funti poreskih olakšica zahvaljujući svojoj vodećoj ulozi u otvaranju dveju slobodnih luka u Velikoj Britaniji.

Iz redova laburističke opozicije upućen je zahtev Vladi da se izjasni i o 720 miliona dolara iz fonda za pomoć razvoju, koje je investirano u luke DP World u Africi. 

Što se otpuštenih pomoraca P&O tiče, kako je saopštila kompanija P&O, u četvrtak su svi osim jednog prihvatili otpremninu za koju se procenjuje da je veći iznos nego što bi otpušteni radnici mogli da dobiju na osnovu tužbe. Sporazum koji sklapaju radi isplate otpremnine uključuje i klauzulu koja zabranjuje otpuštenim pomorcima da javno govore o kompaniji P&O, kao i da preduzimaju dalje pravne radnje.

A.J.

Prethodni članak

Juče ponovo štrajk u blizu 600 škola širom Srbije

Lice ukrajinskog rata. Intervju sa sociološkinjom Oksanom Dutčak

Sledeći članak