Buduća Vlada treba da poštuje Ustav koji definiše Srbiju kao društvo socijalne pravde, kaže Duško Vuković iz Samostalnog sindikata

Pred izbore koji će biti održani u nedelju iz najveće sindikalne centrale u zemlji, Savezu samostalnih sindikata Srbije, poručuju da nove vlasti moraju da poštuju Ustav, menjaju zakone koji regulišu radno-pravni status radnika i poštuju socijalni dijalog. O ovome je za Mašinu govorio potpredsednik SSSS-a, Duško Vuković.

Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije; Foto: onthewaytoeu.net

U Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS) smatraju da su izbori događaj kome se svi punoletni građani treba se da odazovu i glasaju potpuno slobodno, bez pritisaka, shodno svojoj ekonomskoj i socijalnoj poziciji, kao i perpcepciji o tome ko šta i kad obećava, a šta praktično i za koga realizuje.

„Buduća Vlada Republike Srbije, pre svega, treba da poštuje svoje radnike i građane, a najpre Ustav koji definiše Srbiju kao društvo socijalne pravde, pa u tom smislu treba da izmeni mnoge zakone koji se odnose na radnopravni status radnika, kao što su Zakon o radu, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, agencijskom zapošljavanju, sezonskom zapošljavanju, zapošljavanju stranaca. Potrebno je uneti promene i u poreskom sistemu, odnosno uvesti progresivni poreski sistem – opteretiti visoke zarade, dati olakšice bračnim parovima sa decom, uvažavati regionalne razlike u okviru Srbije itd“, kaže za Mašinu Vuković.

Poštovanje Socijalno-ekonomskog saveta je značajno za najveći sindikat u zemlji.

„Nova Vlada istinski, a ne farsično i lažno, treba da poštuje instituciju Socijalno-ekonomskog saveta i u okviru njega da zajednički sa sindikatima i poslodavcima utvrđuje ključne socijalne i ekonomske politike koje bi prosleđivala Narodnoj skupštini na usvajanje. Vlada i resorna ministarstva koja pokrivaju javni sektor i službe treba da zajedno sa sindikatima utvrđuju nivo plata, a ne da to bude jednostrana odluka Vlade, odnosno par ljudi“, smatra Vuković.

Naš sagovornik poručuje da vlast ne bi trebalo kao do sada da „prodaje jeftino radnu snagu“ za nešto više od minimalca i da tako privlači strani kapital, niti da daje ogromne subvencije stranim kompanijama.

„U tom smislu od nove Vlade očekujem da pruži maksimalnu podršku i izmeni zakonsku regulativu koja će sindikatima i poslodavcima u privatnom sektoru obezbediti potpisivanje granskih kolektivnih ugovora i njihovo prošireno dejstvo kako bi se uspostavila pravila, prava i obaveze svih koji posluju u nekom od privatnih sektora“, rekao je Vuković.

Potpredsednik Samostalnog sindikata očekuje od onih stranaka i koalicija koje se pozicioniraju kao „levica“ i „levo“ od centra da mogu da ostvare očekivanja koja je izneo ali i da moraju da snose politički rizik dobijanja ili gubljenja izbora i glasova ukoliko to ostvare ili ne.

„Stare stranke koje se tobože deklarišu kao levica izgubile su kredibilitet i poverenje dugogodišnjim koketiranjem i saradnjom sa strankama desnice“, zaključuje Vuković.

M.M.

Prethodni članak

Četiri radna dana za radnike Lamborginija

Garantovanim poslovima protiv dugotrajne nezaposlenosti?

Sledeći članak